BiH

Mektić-Cormack: Jačanje saradnje BiH i SAD-a u oblasti sigurnosti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Maureen Cormack potpisali su danas u Sarajevu Memorandum o namjeri između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Sjedinjenih Američkih Država o doniranju Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje i Memorandum o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva energetike SAD-a o sprečavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

No image - Haber.ba

Memorandumom o namjeri između Vijeća ministara BiH i Vlade Sjedinjenih Američkih Država predviđeno je doniranje Sistema za personalnu identifikaciju, sigurno poređenje i vrednovanje (PISCES) a krajnji korisnik tog sistema je Granična policija Bosne i Hercegovine.

Dragan Mektić i Maureen Cormack – Fena

Taj sistem će pomoći Graničnoj policiji da identifikuje sumnjive putnike na licu mjesta prema postojećoj listi sumnjivih osoba, kao i prema zvaničnim bazama podataka Interpola. Sistem će takođe omogućiti bosanskohercegovačkim vlastima prikupljanje, poređenje i analizu podataka u istražne svrhe.

U saradnji s Vijećem ministara Bosne i Hercegovine, Vlada Sjedinjenih Američkih Država namjerava instalirati i održavati cijeli hardver i softver potreban za PISCES sistem, počevši s Međunarodnim aerodromom Sarajevo, kao i njegovo naknadno proširenje na druge aerodrome i granične prelaze u BiH.

Memorandumom o razumijevanju između Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih Država kreira se okvir za saradnju na sprečavanju nedozvoljene trgovine nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom.

Ministarstvo energetike SAD-a obezbijedit će opremu za otkrivanje radijacije i obuku za pripadnike Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine. Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine će koristiti doniranu opremu i materijale isključivo u svrhu sprječavanja nedozvoljene trgovine specijalnim nuklearnim i drugim radioaktivnim materijalom, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh