BiH

Vodostaj Save opada, i dalje premašena kota vanredne odbrane od poplava

Vodostaj Save u Bosanskoj Gradišci opada, ali je i dalje premašena kota vanredne odbrane od poplava za 136 cm i vodostaj je jutros iznosio 866 cm.

Vodostaj rijeke Save - Nezavisne.com

Na hidrološkoj stanici Srbac vodostaj Save također opada.

Međutim, i u ovoj općini je premašena kota vanredne odbrane od poplava za 40 cm te vodostaj Save iznosi 980 cm.

U Srpcu još uvijek ima jedan broj poplavljenih domaćinstava, i to u Kobašu, Bajincima, Gaju i Selo Srpcu, piše “Fena”.

Procjene nadležnih općinskih vlasti su da bi tek u naredna dva do tri dana moglo doći do postepenog povlačenja vode iz jednog broja domaćinstava, a do potpunog povlačenja vode u korito i vraćanja na prvobitni nivo, proći će i nekoliko sedmica.

Osim Save, problem prave i podzemne vode u branjenom području Bajinaca, kao i u Trnjačima gdje već nekoliko dana bez prestanka radi pumpa kapaciteta 12 hiljada litara u minuti, koju je postavila Uprava civilne zaštite.

U Bosanskoj Gradišci također očekuju da se Sava povuče iz nebranjenog dijela, sela Gašnice i Vrbaške, gdje je poplavljeno nekoliko domaćinstava.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh