BiH

Doris Pack – BiH ni u dalekoj budućnosti neće stići u EU

Neprovođenje presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu „Sejdić i Finci“ sinonim je za to da u BiH ništa ne ide naprijed kako bi trebalo – izjavila je danas u Sarajevu članica Evropskog parlamenta i stalna izvjestiteljica za BiH Doris Pack.

No image - Haber.ba


Doris Pack (Foto: Arhiva)

U izjavi novinarima Pack je dodala da je razočarana trenutnim blokadama u BiH koje su proistekle iz nesposobnosti stranačkih čelnika da nađu rješenje za provođenje te presude.

“Cijeli problem u vezi implementacije te presude bi se mogao jednostavno riješiti da za to postoji politička volja. Ukoliko se svako pitanje bude tako dugo rješavalo, BiH ni u dalekoj budućnosti neće stići u EU”, kazala je Pack.

BiH, kako je dodala, na začelju je regije po provođenju reformi potrebnih za približavanje EU, a za takvo stanje odgovorni su njeni političari koji bi zbog toga trebali snositi posljedice.

Svojevremeno je Doris Pack zagovarala da se bh. političarima uvedu sankcije zbog stanja u zemlji, kao što je na primjer da im se zabrane putovanja u države članice EU-a.

“Ukoliko političari ne rade posao zbog kojeg su izabrani trebalo bi naći način da ih se za to sankcioniše”, kazala je Pack.

Ona je napomenula da EU nema stvarnih mehanizama za kažnjavanje političara, osim uskraćivanja sredstava iz IPA fondova od čega opet najveću štetu imaju građani i društvo.

Zapravo bi građani BiH, kako je kazala, trebali biti ti koji će kazniti svoje političare, odnosno natjerati ih da rade svoj posao.

Predstavništvo Fondacije Konrad Adenauer u BiH i Centar za nove inicijative danas su u Sarajevu organizovali predavanje Doris Pack o temi „Saradnja Evropske narodne stranke sa zemljama Balkana“.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh