ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Više od 60.000 ljudi čeka u Grčkoj: Da li će Bosna i Hercegovina zatvoriti granice za migrante?

Tri od četiri proljetne migrantske rute vode preko Bosne i Hercegovine, u koju će za najkasnije dvije sedmice stići oko 1.000 migranata, saopštile su vlasti.

Migranti - Avaz.ba

Mi nemamo smještajnih kapaciteta za te ljude”, kaže za “AvazSlobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima, napominjući da su neki od kapaciteta u posljednjih nekoliko mjeseci uništeni…

Vezane ruke

Trenutno postoji Imigracioni centar Službe sa 120 mjesta te Azilantski u Delijašu, koji može primiti najviše 300 osoba.

To je sve. Nama su vezane ruke. Vijeće ministara BiH slaže se da treba ojačati i Graničnu policiju i Službu za poslove sa strancima. No, to je lako reći, zbog administrativnih zavrzlama treba proći najmanje osam mjeseci da zaposlimo jednog inspektora”, kaže Ujić.

On navodi da se legalni prihvati iz godine u godinu povećavaju za 20 posto.

Ilegalne je teško i izračunati. Za dva mjeseca ove godine u BiH je nelegalno ušlo 1.500 osoba. To je drastično više nego u ranijem periodu”, ističe Ujić.

Hrvatska rampa

Prema njegovim riječima, država mora napraviti strategiju za doček većeg vala migranata.

Mora se znati gdje i koliko treba pojačati granicu, kako regulisati tranzit. Država mora reagovati na najavu Hrvatske da će zatvoriti granicu. To ne može niko drugi”, ističe Ujić.

Međunarodne agencije izvijestile su da se u Grčkoj nalazi više od 60.000 migranata od kojih većina čeka bolje vremenske uvjete kako bi preko Albanije krenuli ka našoj zemlji, a zatim prema Zapadu.

Problemi Granične policije

O problemima s Graničnom policijom govori se godinama.

Direktor Zoran Galić vapi za 580 službenika, Službi za poslove sa strancima treba ih 90, ali bi se trenutno zadovoljila i s novih 50.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh