BiH

U Ministarstvu tvrde: Broj radnika u administraciji FBiH smanjen za 320

Nakon što je prije nekoliko dana “Slobodna Bosna” objavila imena zaposlenih uhljeba u federalnim ministarstvima, uprkos moratoriju na zapošljavanje, iz Ministartva finansija FBiH obznanili su podatke prema kojima je tokom mandata ove Vlade FBiH broj uposlenih u federalnoj administraciji smanjen za 320.

Vlada federacije BiH - Nezavisne.com

Službeni podaci Ministarstva finansija FBiH u koje je “Fena” imala uvid pokazuju da je u decembru 2014. plaću iz federalnog budžeta primalo tačno 7.000 zaposlenih, dok je u februaru 2018. godine broj zaposlenika iznosio 6.680, što znači da je u mandatu ove Vlade smanjen ukupan broj zaposlenika u federalnoj administraciji za 320…

Na osnovu toga, evidentno je i smanjenje troškova izdvajanja za plaće, pa je tako u 2014. godini na plaće potrošeno 206 miliona KM (9,19 posto budžetskih rashoda), a u 2017. godini 198 miliona KM (8,19 posto budžetskih rashoda), odnosno 8 miliona KM manje.

Kako ističu u Ministarstvu finansija, ovaj podatak dodatno dobiva na značaju kad se uzme u obzir da je u navedenom periodu došlo do rasta i BDP-a i ukupnih budžetskih izdataka i primitaka.

Nasuprot objavljenom spisku “Slobodne Bosne” sa 14 imena uhljeba zaposlenih u Ministarstvu finansija FBiH tokom trajanja moratorija na zapošljavanje, iz Ministarstva tvrde da su provodili restriktivnu politiku, te da su krajem 2014. imali 135, a na posljednjoj plaći 132 zaposlenika. Nadalje iz Ministarstva tvrde da je usvojenim zakonskim rješenjima u sadašnjem sazivu znatno proširen djelokrug rada Ministarstva, a smanjen broj zaposlenih, čime su povećani radni zadaci zaposlenika te proširene nadležnosti postojećih i novih sektora ili jedinica.

Iz Ministarstva finansija ističu da i dalje ostaju ustrajni u smanjenju ukupnog broja zaposlenih i izdvajanja za plaće u javnom sektoru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh