ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Dodik u Mlinaricama: “Prošla je opasnost od probijanja nasipa”

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas kritičnu tačku savskog nasipa u Mlinaricama kod Bosanske/Kozarske Dubice, gdje je konstatovao da je prošla opasnost od probijanja tog dijela nasipa.

Milorad Dodik u Mlinaricama - ATVBL.com

“Opasnost od probijanja nasipa je prošla. Ovdje je na radovima angažovano lokalno stanovništvo, pripadnici Oružanih snaga i u koordinaciji svih institucija opštine Kozarska Dubica, Vlade, nadležnog ministarstva i “Voda RS” uspjeli smo da spriječimo prodor vode koji bi ugrozio znatan broj sela u dubičkoj ravnici”, izjavio je Dodik novinarima u Mlinaricama, piše “Srna”…

On je dodao da je u posljednjih nekoliko dana zabilježen najveći vodostaj rijeke Save u posljednjih 40 godina.

“Kao društvo pokazali smo sposobnost da se odbranimo. Radovi će ovdje biti nastavljeni i noćas, tako da će ovaj dio savskog nasipa biti tretiran 24 sata i neće se dozvoliti da bude mjesto proboja vode”, rekao je Dodik.

On je naglasio da uz smanjenje vodostaja Save za 20 centimetara opasnost nije prošla, ali da se sa mnogo više sigurnosti može reći da se ne očekuju dodatni problemi.

Dodik je podsjetio da su se nakon poplava 2014. godine institucije bh. entiteta RS odlučile za sveobuhvatni program sanacije nasipa, vodnih tokova i crpnih pumpi, te da je u tom smislu u posljednjih nekoliko godina uloženo više od 150 miliona KM.

Predsjednik bh. entiteta RS najavio je da je u ovoj godini planiran početak izgradnje drinskog nasipa.

“Ovaj dio u Mlinaricama dio je starog savskog nasipa koji nije rekonstruisan, a predviđen je za rekonstrukciju i u septembru će i ovaj dio biti rekonstruisan“, rekao je Dodik.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić, koji je i šef Štaba za vanredne situacije, izjavio je novinarima da je situacija na savskom nasipu u Mlinaricama sada mnogo bolja u odnosu na jutros.

“Pristupili smo staroj metodi zabijanja drvenih stubova koji su dodatno stabilizovali tlo. Sve to smo morali raditi vodenim putem, jer je nemoguće ovdje pristupiti mehanizacijom”, precizirao je Reljić.

On je naglasio da je problem sa odronom savskog nasipa u Mlinaricama riješen 80 posto.

“Nastojaćemo da u toku dana uz podršku helikoptera i pripadnika Oružanih snaga BiH, do ponoći u potpunosti zatvorimo ovaj dio odrona na nasipu”, dodao je Reljić.

On je naglasio da nakon dvadesetčetvoročasovnih radova na tom mjestu postoji entuzijazam građana i nadležnih institucija te da stanovnici tog ugroženog područja večeras mogu mirno spavati.

U poslijepodnevnim satima na savski nasip u Mlinaricama pristigao je helikopter i oko 30 pripadnika Trećeg (RS) puka Oružanih snaga BiH koji uz veliki broj građana, nadležnih službi i mehanizacije rade na sanaciji nasipa.

Sutra će ovo područje posjetiti ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta RS Stevo Mirjanić.

Strategija vanjske politike BiH

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je sporan način na koji je donesena Strategija vanjske politike BiH i da je nedopustivo ponašanje srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića koji o njenom donošenju nije obavijestio institucije bh. entiteta RS.

“(Bh. entitet) Republika Srpska ima svoje institucije i ako ih omalovažava srpski član Predsjedništva, šta onda očekivati od bošnjačkog člana Predsjedništva”, rekao je Dodik danas novinarima u Bosanskoj/Kozarskoj Dubici.

Dodik je dodao da Ivanić ne radi posao u ime bh. entiteta Republike Srpske i da to govori i način na koji je Strategija donesena.

“Prethodna, koja je donesena 2006, 2007. godine, imala je koordinaciju sa svim institucijama (bh. entiteta) Republike Srpske i tek onda kada smo svi bili saglasni ona je donesena, ali ovo je bio neki tajni dokument koji se odjednom pojavio, bez ikakvog upoznavanja, ja nisam ništa znao o tome”, rekao je Dodik.

On je naglasio da postoje neke odredbe Strategije koje nisu jasne i koje mogu da budu predmet stalnih tumačenja.

Dodik je napomenuo da se u toj strategiji, između ostalog, navodi da bi BiH trebalo da aktivno prati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

“Ako kažu da će se pratiti vanjska politika Evropske unije ne možemo vjerovati Ivaniću koji kaže da to nije definitivno praćenje”, rekao je Dodik i dodao da BiH još nije članica EU i nema potrebu da takva vrsta obaveze bude u BiH.

Dodik je naglasio da to što je urađeno nije fer, ni korektno prema bh. entitetu Republici Srpskoj i da to nije prvi put, te podsjetio na dešavanja u vezi sa uspostavljanjem mehanizma koordinacije.

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo članu Predsjedništva BiH iz bh. entiteta Republike Srpske Mladenu Ivaniću u kome je izrazio oštro protivljenje načinu na koji je usvojena Strategija vanjske politike BiH za period 2018.-2023. i pozvao ga da povuče svoju saglasnost sa ovog dokumenta, koji je već činom objavljivanja nanio nemjerljivu štetu bh. entitetu Republici Srpskoj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh