ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Elektronski dnevnik od septembra obavezan u osnovnim školama KS

Kao dio kontinuirane informatizacije obrazovanja u Kantonu Sarajevo od septembra će biti obavezan elektronski dnevnik u osnovnim školama – najavio je danas ministar obrazovanja, nauke i mladih KS-a Elvir Kazazović.

Škola - Ilustracija/Twitter

Predstavljajući rezultate dosad realizovanih projekata, potcrtano je kako su škole skijanja i plivanja postale zvanični dio nastavnog plana i programa osnovnih škola, piše “Fena”…

Kazazović je posebno naglasio važnost interne i eksterne evaluacije koja će od ove školske godine biti anonimno provođena u osnovnim školama i gimnazijama s ciljem provjere znanja u svrhu sistemskog unapređenja odgojno-obrazovnog procesa.

Resorno ministarstvo, kako je objasnio, provodi modernizaciju obrazovanja u skladu s evropskim standardima, što podrazumijeva visok nivo informatizacije.

“Razvija se digitalna pismenost nastavnog kadra, kao i njihove digitalne kompetencije, uvedeni su engleski jezik i informatika od prvog razreda osnovne škole, i ove godine predstoji osnovnoškolcima on line upis u srednje škole”, naglasio je.

Koordinatorica projekta Škola plivanja Damira Vranešić Hadžimehmedović naglasila je da je osnovni cilj edukacija o elementarnom plivanju djece mlađeg školskog uzrasta kroz treći čas tjelesnog i zdravstvenog odgoja u školi.

Također je kazala da će Škola plivanja biti realizirana tokom aprila i maja te da se očekuje da će kroz obuku proći više od četiri hiljade sarajevskih mališana.

Predsjednica Komisije za izradu teksta Pravilnika o internoj i eksternoj evaluaciji Azra Nizić istakla da je prvi put u KS-u postoji jedinstvena baza pitanja za provjeru znanja iz opšteobrazovnih predmeta, što će omogućiti kontinuirano praćenje usvajanja nivoa znanja, te pružiti povratnu informaciju ne samo o reproduktivnom znanju nego i sposobnosti učenika ka višim kognitivnim nivoima.

Na taj način će se, dodala je, neovisno provjeravati i sam plan i program, njegov obim i korelacija sadržaja, te provodljivost i upućenost na učenike.

“Važno je naglasiti da se bodovi iz ovih anonimnih testova ni na koji način ne mogu pretvoriti u ocjenu niti na bilo koji način utiču na zaključnu ocjenu”, kazala je Nizić te dodala da učenici koji u školskoj 2017/2018 pohađaju srednju školu za stručno obrazovanje i obuku nisu uključeni u internu evaluaciju, već samo gimnazije- naglasila je.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh