BiH

Štrajk radnika Hidrogradnje – Direktoru prijava i poruka na vratima: Zbogom, Čarli!

Radnici „Hidrogradnje“ oglušili su se juče o krajnji rok koji im je, pod prijetnjom otkazima, Uprava dala da prekinu štrajk za koji je Opštinski sud Sarajevo kazao da je nelegalan.

No image - Haber.ba


Štrajk radnika Hidrogradnje (Foto: Nezavisne)

Otkaz, barem jučer, niko nije dobio, mada su radnici, umjesto na gradilišta, došli u zgradu Direkcije u Sarajevu i okupirali hodnike, jer su uredi zaključani. Kao odgovor na prijetnje, na direktorov ured zakačili su papir s natpisom: „Goodbye Čarli!“ (Zbogom, Čarli, op. a.)

Finansijska policija

– Niko neće raditi dok ne budu ispunjeni naši zahtjevi. Zbog povrede prava iz Zakona o radu podnijeli smo krivičnu prijavu protiv Uprave – kazao je Redžep Tufekčić, predsjednik Sindikata.

Sa stotinjak kolega on je cijeli dan boravio u zgradi Direkcije u Sarajevu, gdje će, kako je rekao, nastaviti sa štrajkom dok im ne budu isplaćene zaostale plaće, doprinosi, iznađeni novi poslovi i dok Uprave ne bude smijenjena. Upravi „Hidrogradnje“, kako saznajemo, pristigao je i nalog da Finansijskoj policiji FBiH ustupi na uvid dokumentaciju o finansijama u preduzeću od 2000. do 2012. godine.

Peljto: Gube radnici

Direktor Džemaludin Peljto odlučio je u srijedu da administracija i članovi Uprave ne dolaze u zgradu do daljnjeg, iz sigurnosnih razloga, jer tvrdi da im je prijećeno fizičkim napadom. Kako se „Avazova“ reporterska ekipa uvjerila, Peljto je jučer dolazio u zgradu oko 14 sati, ali je na recepciji skoro dočekao kraj radnog vremena. Na pitanje hoće li dijeliti otkaze radnicima jer nisu ispoštovali rok da se jave na posao, odgovorio je: „Vidjet ćemo!“

Moguć stečaj

On je upozorio da zbog štrajka „Hidrogradnji“ prijeti gubitak i ono malo poslova koje imaju te kazao kako očekuje da se Vlada FBiH što hitnije uključi u rješavanje ovog problema.

– Ako dođe do stečaja, najviše će izgubiti radnici. Htjeli smo rješavati jedno po jedno pitanje. Prvo prodati zgradu Direkcije i tim novcem uplatiti doprinose – kazao nam je Peljto.

Spremni poslovi

Federalni premijer Nermin Nikšić (SD) izjavio je juče novinarima u Sarajevu da je održao nekoliko sastanaka u vezi s „Hidrogradnjom“. Kazao je da su imali pripremljene ponude za poslove, pri čemu bi trebali biti nastavljeni poslovi koje već imaju.

– Nažalost, radnici „Hidrogradnje“ opredijelili su se da čekaju druga rješenja i da ne rade. Bojim se da u trenutku kada dođe to neko drugo rješenje, ovih poslova koji su pripremljeni za njih neće biti – rekao je Nikšić.

(nezavisne / avaz)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh