ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Ujedinili se sindikati doktora iz FBiH i RS, kreću u borbu za bolji status struke

U Tuzli je danas održan sastanak predstavnika entitetskog Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH i entitetskog Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske.

No image - Haber.ba

Na ovom zajedničkom, kako su ga mnogi nazvali, historijskom sastanku, dogovoren je plan i program zajedničkog djelovanja za naredne godine, kako bi se ostvario boljitak u doktorskoj profesiji, piše “Klix“…

“Prepoznali smo zajedničke boljke i prepreke, definisali smo ljude i organizacije koji ne žele da mi uspijemo u našim ciljevima, a to je da sačuvamo našu struku, povećamo broj članova u sindikatima i poboljšamo status doktorske profesije u BiH, kako bi se spriječio odlazak naših mladih i vrsnih doktora. Doktori u BiH su patriote, ali i mazohisti jer kompletne zdravstvene sisteme drže na svojim leđima. Doktori u RS-u su u nepovoljnijem položaju, dok su se u FBiH izborili za određene boljitke u socio-ekonomskom statusu. Mi u RS-u smo daleko od toga, ali zajedničkim nastupom možemo to ostvariti”, istakao je prim. dr. Miodrag Femić, predsjednik entitetskog Strukovnog sindikata doktora medicine RS.

Kako je istakao Rifat Rijad Zaid, predsjednik entitetskog Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, dva sindikata udružila su se putem memoranduma.

“Sve ovo radimo zbog zajedničkog djelovanja, kako u svijetu tako i na području BiH. U našoj državi radi se o vladama i ministarstvima koja donose odluke. Mi želimo da u toku ove godine napravimo plan koji će rezultirati ujedinjenjem. To je naš strateški interes, jer sindikati unutar entiteta ne mogu uraditi mnogo na rješavanju postojećih problema”, rekao je Rifat Rijad Zaid.

Admir Suljić, potpredsjednik entitetskih Strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH je kazao da su sindikati došli do rješenja, a to je da zajedničkim djelovanjem mogu biti jači na državnom nivou.

“To ujedinjenje je zapravo šansa da, prema međunarodnim faktorima koji imaju uticaja na nas, nastupimo jedinstveno. Mi želimo da preuzmemo stvari u svoje ruke, tj. da odlučujemo o svom statusu, što je ranije bio slučaj jer su o tome odlučivali drugi”, dodao je Suljić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh