BiH

Potpisan sporazum – Penzije u FBiH veće od 1. januara!

Vlada Federacije BiH danas se potpisom obavezala da će penzije od 1. januara iduće godine biti povećane za pet odsto, a da će do kraja ove godine penzije ostati na istom nivou kao sada, odnosno neće biti smanjivane.

No image - Haber.ba


Penzije (Foto: Arhiva)

Ovo je dogovoreno ranije između predstavnika Vlade FBiH i Saveza udruženja penzionera, nakon čega su penzioneri odustali od masovnog protesta, a dogovor je juče potvrđen potpisivanjem sporazuma između predsjednika dva saveza udruženja penzionera i Nermina Nikšića, premijera FBiH.

Ivo Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH, istakao je da je povećanje penzija za pet odsto samo kap vode, ali da svaki korak penzionerima dobro dođe jer je njihov status već 15 godina isti.

Od ukupnog broja penzionera u FBiH, njih 60 odsto prima penzije od 50 do 310 KM, koliko iznosi minimalna, zbog čega teško preživljavaju. Za rast penzija od pet odsto Zavodu PIO FBiH, koji je u deficitu oko 78 miliona KM, treba dodatnih šest miliona KM mjesečno na sadašnja 143 miliona KM.

Nikšić je kazao da realizacija sporazuma kreće pa tako 20. oktobra počinje akcija na sprečavanju rada na crno i poštivanju fiskalne discipline, što treba da doprinese boljem punjenju fondova.

Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, istakao je da se Vlada obavezala, s ciljem osiguranja što više sredstava za Zavod PIO, sačiniti dva seta zakona kojima će se poboljšati poslovni ambijent, uplatu doprinosa, kontrolisati rad na crno, osigurati borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh