BiH

Alarmantno – Sve veći broj zahtjeva za javnu kuhinju, većinom mladih koji su ostali bez posla

Svjetski dan borbe protiv siromaštva obilježava se 17. oktobra na inicijativu Skupštine UN-a, kada se odlučilo da će se na taj dan obilježavati borba protiv ovog masovnog problema, sa kojim je suočen i sve veći broj građana BiH.

No image - Haber.ba


Javna kuhinja (Foto: Arhiva)

Prema nekim procjenama, s jednim obrokom dnevno iz javnih kuhinja preživljava oko 30 posto bh. građana.

Među njima je i Enesa Duratović iz Bihaća, koja živi sa suprugom i sedmero djece, od kojih petoro ide u školu, a oboje su nezaposleni.

– Živim ovako od javne kuhinje i ako mi ko nešto donese. Pomaže mi i Centar za djecu bez roditeljskog staranja “Duga”, koji mi redovno dostave namirnice i potrepštine za djecu – kazala je Duratovićeva.

Prema njenim riječima, posla nema, a ono što suprug povremeno zaradi, ako ga ko zovne, potroši se odmah za večeru i mlijeko djeci.

Od države nikakve pomoći, iako se obraćala nekoliko puta od Centra za socijalni rad dobila je odgovor da nema sredstava.

Sličnu sudbinu dijeli i sedmoročlana porodica Mumina Tutića, koja također ne zna kako bi preživjela bez javne kuhinje i pomoći dobrih ljudi.

– Žena ide na Merhamet i javnu kuhinju. Nije dobro, ali ja kažem dobro je i ovako nešto neko da i tako, eto od čega živim – kaže sedamdesetogodišnji starac vidno narušenog zdravlja. Razbolio se kaže, radeći da othrani djecu, a i sad kad ih je othranio nema ništa, jer niko ne radi, a ima i jedno bolesno dijete.

Tutić je jedan od 50 socijalno ugroženih, kojem je predsjednik Regionalnog odbora Merhameta Bihać Alen Prošić danas uručio paket sa prehrambenim artiklima.

– Na ovaj način pokušavamo korisnicima javne kuhinje, kojih je oko 350 u Bihaću i Cazinu, olakšati da prebrode dane vikenda, kada kuhinja ne radi – ističe Prošić.

Zabrinjava činjenica da je zahtjeva za javnom kuhinjom svakim danom sve više. Međutim, zbog ograničenih kapaciteta, ali i financijskih sredstava često nisu u mogućnosti udovoljiti svima onima, kojima je to potrebno.

– Ono što je alarmantno jeste da je sve veći broj mladih ljudi, mladih bračnih parova, koji su ostali bez posla i ne mogu prehraniti djecu – dodaje Prošić.

Kako nisu u mogućnosti svima omogućiti obrok u javnoj kuhinji, nastoje im pomoći barem paketom sa prehrambenim artiklima, čime će bar za neko vrijeme ublažiti njihovu patnju.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh