ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Sava u Gradišci i Srpcu i dalje raste

Rijeka Sava u Bosanskoj Gradišci dostigla je nivo od 883 centimetra i za 153 centimetra premašio je kotu vanredne odbrane od poplava.

Mjerenje nivoa rijeke - Twitter

Vodostaj Save u Srpcu u 8 sati iznosio je 993, što je za 53 centimetra iznad kote vanredne odbrane od poplava, podaci su entitetskog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema trenutnim podacima Odsjeka za civilnu zaštitu opštine Bosanska Gradiška, poplavljeno je 17 kuća, za 10 više u odnosu na jučerašnji dan, ali ekipe civilne zaštite i Crvenog krsta su na terenu gdje će utvrditi da li je ovaj broj veći.

Slobodan Knežević, šef Odsjeka za civilnu zaštitu opštine Gradiška, izjavio je da su organizovali dežurstvo od 24 sata na savskom nasipu.

“Imamo problem na području Bistrice, došlo je do zatvaranja saobraćajnice tako da je na dva mjesta zatvoren magistralni put Gradiška – Kozarska Dubica”, kazao je Knežević.

U selu Gašnica saobraćaj je potpuno zaustavljen, a stanovništvu je dostavljen čamac kako bi prelazili preko poplavljenog dijela ceste dužine oko 300 metara. U selu Bistrica stanovništvo na vlastitu odgovornost i dalje može prelaziti višim vozilima.

Kada je u pitanju entitetska Republička uprava civilne zaštite RS-a sva pažnja je usmjerena ka Savi i njenom vodostaju.

“Vodostaj Save je počeo da stagnira u Kozarskoj Dubici i da blago raste u Gradišci i Srpcu, što je znak da pažnju sistema za zaštitu i spasavanje usmjeravamo nizvodno od ovih opština prema Brodu, Šamcu i Semberiji. Taj talas treba profesionalno i odgovorno ispratiti do granice sa Srbijom. Ne možemo sa sigurnošću reči da je talas prošao Gradišku i Srbac jer vodostaj nije počeo da opada, počeo je da stagnira na nekim mjestima i to je pokazatelj da možemo očekivati opadanje”, rekao je Željko Stojanović, portparol entitetske Republičke uprave civilne zaštite RS-a.

Prema njegovim riječima, u Bosanskoj/Kozarskoj Dubici juče je ukinuta vanredna situacija, vanredne mjere odbrane od poplave su na snazi u Bosanskoj Gradišci i Srpcu, a redovne mjere odbrane od poplava su u Brodu.

“Što se tiče korita rijeke Save juče su ‘Vode Srpske’ proglasile redovnu odbranu od poplave u Semberiji zbog vodostaja Save na Rači, a situacija je pod kontrolom”, rekao je Stojanović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh