ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

DRAMATIČNA SITUACIJA: Sava se izlila, poplavljena sela oko Gradiške

Rijeka Sava u Bosanskoj Gradišci dostigla je nivo od 875 centimetara i dalje raste centimetar po satu, izjavio je večeras za Anadolu Agency (AA) Slobodan Knežević, šef Osjeka za civilnu zaštitu Opštine Gradiška.

Poplava - Ilustracija/Fena.ba

Voda na kućnim pragovima, i kuće kao ostrva u nabujaloj Savi – slika je sela na putu od Bosanske Gradiške za Bosansku/Kozarsku Dubicu. Do nekih domova može se stići samo čamcem.

Situacija je kritična u tri sela nedaleko od Bosanske Gradiške – u Vrbaškoj, Bistrici i Gašnici. U sva tri sela ima poplavljenih kuća, a situacija je možda i najgora upravo u Gašnici, gdje je dio puta prema Dubici poplavljen. Tim putem idu samo traktori i kamioni, i to na sopstvenu odgovornost.

U Bistrici, ispred kuće opkoljene vodom uplašeni Milana Vilića. Kaže da vodostaj neprestano raste, i samo čeka kada će da pređe preko praga.

“Čekam još 15cm da uđe u kuću, i onda je sve ugroženo što se tiče namještaja, i to sve. Šta ću, ništa. Što se mogne, dignuti stvari, što se ne može, nek’ propada i šta ja mogu. Od toga nema šta”, istakao je Vilić.

Civilna zaštita je stalno na terenu. Za borbu sa poplavom, kažu, imaju dovoljne kapacitete. Situacija u gradu je pod kontrolom, ali u okolnim selima su morali da evakuišu ljude.

“Intervenisali smo sa vrećama pijeska, imali smo dvije evakuacije, dvije starije žene su morale napustiti svoje kuće. Od jutros imamo prijavu za sedam poplavljenih kuća”, istakao je šef Odsjeka civilne zaštite Opštine Gradiška Slobodan Knežević.

Vodostaj u Bosanskoj Gradišci je u tri popodne prešao 874 centimetra. Savski nasip se ipak drži. Načelnik kaže da stižu ohrabrujuće vijesti o stagnaciji vodostaja u gornjem toku Save, pa se nada da najavljeni plavni talas neće biti katastrofalan.

“Ovdje vidimo da nije više taj prirast centimetar po satu. U svakom slučaju smo mobilni, spremni da očekujemo ukoliko naiđe taj plavni talas, koji su procjene sa strane hrvatskih voda da ne bi trebalo da bude viši od 20 centimetara”, naglasio je načelnik Opštine Gradiška Zoran Adžić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh