BiH

“Noćni vukovi” nakon ulaska u BiH poslali poruku: “Naši narodi imaju dugu historiju i davnašnje veze među…”

Članovi ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi” ušli su večeras u BiH na graničnom prelazu u Bijeljini odakle su poslali poruku, kako navode, mira i saradnje.

"Noćni vukovi" u BiH - Srna.rs

Predsjednik Moto federacije Rusije Jevgenije Strogov sa čuđenjem je odbacio politički kontekst u koji neki žele da dovedu turneju “Ruski Balkan” i istakao da “Noćni vukovi” ni u kom smislu nikome nisu prijetnja za bezbjednost, pa ni BiH, piše “Srna”…

“Smisao našeg hodočašća je širenje duhovne veze među narodima i prijateljima u Srbiji i (bh. entitetu) Republici Srpskoj, povezivanje kultura, jer naši narodi imaju dugu istoriju i davnašnje veze među crkvama i narodima, to je ista kultura i ista vjera i to za nas mnogo znači”, naveo je Strogov.

On je poručio da “samo ljudi koji stvaraju mir mogu da uđu u carstvo nebesko”.

Nakon obilaska manastira Svete Petke u Bijeljini, izgrađenog u ruskom stilu, “Noćni vukovi” nastavljaju put ka Banjoj Luci.

Podsjetimo, dvadesetak pripadnika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Rusije večeras su oko 19.00 sati ušli u Bosnu i Hercegovinu na Graničnom prijelazu Pavlovića most.

“RTRS” je javio da će posjetiti pravoslavni manastir Sv. Petke u Bijeljini, te da nastavljaju put kroz bh. entitet Republiku Srpsku obilaskom manastira šireći, kako kažu, na ovaj način srpsko-rusko prijateljstvo”.

Članovi tog moto-kluba su, kako je ranije najavljeno, na proputovanju koje nosi naziv “Ruski Balkan”, a pretpostavlja se da će se sastati s političkim predstavnicima bh. entiteta RS.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je, 9. januara, na entitetski “Dan RS-a”, koji je osporio Ustavni sud BiH, ordenom časti sa zlatnim zracima odlikovao osnivača i predsjednika Moto-kluba “Noćni vukovi” iz Ruske Federacije Aleksandra Sergejeviča Zaldastanova.

Orden je dodijeljen “za naročito isticanje u afirmaciji ljudskih prava, toleranciji među ljudima i narodima, vladavini prava i sloboda, kao i jačanje prijateljskih odnosa između bh. entiteta Republike Srpske i Ruske Federacije”.

Zaldastanov je od 2014. godine na crnoj listi SAD-a zbog, kako se navodi, svojih veza i aktivnosti sa separatistima u Ukrajini.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas u Sarajevu da nema operativnih nadležnosti i da ne može donijeti odluku o zabrani ulaska u BiH bilo koga, već to čine agencije za sprovođenje zakona.

Navodeći da su mediji pogrešno prenijeli da je on donio odluku o zabrani ulaska u BiH vođi “Noćnih vukova” Aleksandru Zaldostanovu Hirurgu i Saši Saviću, vođi ogranka ove motociklističke grupe u Srbiji, Mektić je rekao da sve u vezi sa tim principijelno neće da komentariše.

Zaldostanova i Savića, kako se navodi, institucije Bosne i Hrecegovine proglasile su opasnim po nacionalnu sigurnost, a odluka je dostavljena Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine na daljnje postupanje.

Osim Bijeljine, najavljeno je da će ti motociklisti posjetiti Brčko, Banju Luku i Doboj, a tura “Ruski balkan” ima za cilj kako tvrde da “istraže kulturni uticaj ruske imperije na Balkanu”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh