ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

PAŽNJA! U BiH stiglo 77 tona zaraženog sjemenskog krompira iz EU!

Za čak šest pošiljki sjemenskog krompira, u količini od gotovo 77 tona porijeklom iz zemalja Evropske unije, naložena je zabrana uvoza u BiH i povrat pošiljaocu, saopštila je Fitosanitarna inspekcija bh. entiteta Republike Srpske.

Krompir za uzgoj - Blogspot.com

Tokom pregleda krompira koji je stigao iz Danske, Luksemburga, Holandije i Njemačke, utvrđeno je prisustvo regulisanog štetnog organizma “Fusarium sp.”, zbog čega je ova pošiljka obustavljena.

“U toku redovnog fitosanitarnog pregleda izvršeno je uzorkovanje sjemenskog krompira za laboratorijsku analizu kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, a koju je izvršila JU Poljoprivredni institut (bh. entiteta) RS. U analizovanim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno je prisustvo organizma ‘Fusarium sp.’ u procentima od 6 do 14 posto krtola, a dozvoljeni procenat je 1 posto”, navodi u saopštenju iz Inspektorata bh. entiteta RS.

Dodaje se i kako je tokom proljetne i jesenje sjetvene sezone posebna pažnja usmjerena na kvalitet i sigurnost poljoprivrednog repromaterijala koji se uvozi, kako bi se spriječio unos štetnih organizama, piše “Srna”…

Nadalje, navodi se kako je ovo još jedna u nizu zabrana, jer je u prethodnim danima inspekcija zabranila uvoz dvije slične pošiljke iz Holandije i Francuske, te da je ovo pokazatelj da su i ozbiljni proizvođači sjemenskog krompira u Evropi imali problema sa proizvodnjom tokom protekle godine.

“Imajući u vidu da je protok roba između entiteta slobodan, o zabrani uvoza zaraženih pošiljki obavijestili smo nadležnu federalnu inspekciju, a u cilju sprečavanja uvoza ovakvog sjemenskog krompira na graničnim prelazima Federacije Bosne i Hercegovine”, zaključuje se u ovom saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh