BiH

Sud BiH – Mevlidu Jašareviću 20 godina bez novih dokaza?

Odbrana Mevlida Jašarevića, koji je nepravomoćno osuđen na 18 godina zatvora zbog terorističkog napada na američku ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011, u toku drugostepenog postupka pred Apelacionim vijećem Suda BiH, odustala je od saslušanja Jašarevićeve nevjenčane supruge Mirele Demirović.

No image - Haber.ba


Mevlid Jašarević (Foto: Arhiva)

Također, odbrana je, kako nam je potvrdio advokat Senad Dupovac, koji zastupa Jašarevića, odustala od saslušanja svjedoka Seada Numanovića.

Vijeće kojim predsjedava sudija Hilmo Vučinić na pretresu održanom 14. oktobra odbilo je saslušanje vještaka balističara Brune Franjića. Završnu riječ tužitelj Dubravko Čampara će iznijeti 21. oktobra ove godine. On je za Oslobođenje kazao da će od Vijeća tražiti da se Jašareviću izrekne kazna zatvora u trajanju od 20 godina te istakao da smatra da Tužilaštvo posjeduje dovoljno dokaza da se ovakva odluka donese.

Prvostepenom presudom Jašarević je proglašen krivim da je počinio krivično djelo terorizam, te mu je izrečena kazna zatvora od 18 godina. Od optuženog su trajno oduzeti predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela. Istom presudom, optuženi Emrah Fojnica i Munib Ahmetspahić oslobođeni su optužbe da su počinili krivično djelo organiziranje terorističke grupe, jer nije dokazano da su učinili krivično djelo za koje se optužuju. Fojnica i Ahmetspahić bili su optuženi da su, kao članovi terorističke grupe, nabavili sredstva te poduzeli druge radnje kojim su stvorili uslove za izvršenje krivičnog djela terorizma. Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je presudu donesenu u slučaju Jašarevića, te je donesena odluka da se vodi novi postupak, tokom kojeg su saslušani svjedoci odbrane Amra Sarajčić i Damir Nicević, te Haris Vladavić. Tužilaštvo nije imalo novih dokaza.

U međuvremenu, odbrana Jašarevića je optužbi ponudila nagodbu koju je tužitelj Čampara odbio. Naime, sporazumom je bilo predviđeno da se Jašareviću na teret stavi krivično djelo ugrožavanje sigurnosti ili ugrožavanje osoba pod međunarodnom zaštitom, za koje je predviđena blaža kazna.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh