BiH

Heroji nacije "protiv" političke izolacije – Bosanski Srbi i Hrvati "simpatišu" fudbalsku reprezentaciju BiH

Dvadeset godina kvalifikacionih utakmica i baraž trebao je fudbalskoj reprezentaciji BiH da konačno ostvari cilj i plasira se na jedno veliko takmičenje.

No image - Haber.ba


Doček fudbalske reprezentacije BiH u Sarajevu (Foto: Reuters)

U jednoj od najsiromašnijih evropskih država, koja se godinama guši u neriješenim političkim i međunacionalnim odnosima i stagnira na putu prema EU, taj događaj bio je sasvim dovoljan razlog za pravu euforiju. Desetine hiljada ljudi na ulicama gradova proslavili su plasman reprezentacije u Brazil, a selektor Safet Sušić i njegovi igrači dočekani su u Sarajevu kao pravi heroji.

“Već tražimo žirante za kredit kako bismo financirali odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil”, euforični se navijači Zmajeva.

Osim preporodio Savez

Zahvaljujući legendarnom Ivici Osimu i njegovim saradnicima, Fudbalski savez BiH se u vrlo kratkom roku uspio izvući iz problema u kojima se nalazio, a uspjeh reprezentacije potvrda je dobrog rada u koji su uključeni sportski radnici iz oba entiteta i sva tri naroda. Mnogi se slažu u ocjeni da je fudbalska reprezentacija BiH priča o uspjehu koji nadilazi nacionalne i političke podjele u zemlji. Iako većina Srba i Hrvata u BiH i dalje „svojima“ doživljavaju prvenstveno fudbalske reprezentacije  Srbije i Hrvatske, činjenica je da se sa sve većim simpatijama gleda i na reprezentaciju BiH. I u brojnim gradovima Republike Srpske u utorak navečer javno se slavilo, prvi put u povijesti. Reprezentativcima BiH čestitku je uputio i potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki.

“Ako išta funkcioniše u ovoj napaćenoj i od svih osporavanoj BiH, to je fudbalska reprezentacija… Bravo, bravo, bravo”, poručio je Vlajki.

Upitno je, međutim, može li se i koliko taj sportski uspjeh iskoristiti za relaksiranje i rješavanje drugih, ozbiljnijih problema u BiH, gdje političari očito ne mogu doći do konsenzusa o budućnosti države.

Sociolog Ivan Vukoja kaže kako je nesumnjivo da taj veliki sportski uspjeh u sebi nosi potencijal za pozitivne promjene i u nekim drugim područjima.

“Neće uspjeh u sportu po automatizmu riješiti naše političke ili bilo koje druge probleme. Bojim se da neka euforija i pojednostavljivanje stvari ne stvore kontraefekt. Iako on u sebi nosi potencijal, tim sportskim uspjehom ne treba zamagljivati stvari i činjenicu da se ovdje prioritetno treba riješiti problem neriješenih političkih odnosa koji generira sve druge probleme”, upozorava Vukoja.

Relaksiranje odnosa

Njegov kolega Jusuf Žiga smatra da je bh. društvu bio prijeko potreban jedan uspjeh, jer se zemlja godinama suočavala sa porazima.

“Ovo je dobrodošlo i za relaksiranje međunacionalnih i političkih odnosa u društvu. Uvjeren sam u pozitivan halo efekt kada je u pitanju stvaranje boljeg ambijenta unutar društva i države. Naravno, uspjeh reprezentacije ne treba precjenjivati i to ne znači da će zbog njega nekomplementarne sukobljene politike u BiH odustati od svojih ciljeva”, kazao je Žiga.

BiH prijeti izolacija jer se lideri ne mogu dogovoriti

Uspjeh fudbalera došao je u trenutku kada bh. lideri vode odlučujuće pregovore o promjeni Ustava i Izbornog zakona, što je uslov za nastavak EU integracija. Bez dogovora, zemlji prijete sankcije EU, gubitak IPA sredstava i svojevrsna izolacija.

(večernji)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh