BiH

Frusrtracije iz EU – Kacin: BiH je tužna priča zbog političkih lidera

Poslanik Evropskog parlamenta Jelko Kacin izjavio je da međunarodna zajednica nije suodgovorna za situaciju u BiH. Odbacujući rezolutno takvu tvrdnju, Kacin je istakao da je to neka vrsta opravdanja.

No image - Haber.ba


Jelko Kacin (Foto: Arhiva)

“EU ne snosi odgovornost i ukidanjem 47 miliona eura mi ne kažnjavamo BiH. To je novi pristup koji se provodi da nema sredstava za zemlje koje se ne pokažu kroz provođenje dogovorenog”, dodao je Kacin.

On kaže da su ovogodišnji izveštaji Evropske komisije o napretku Srbije i Crne Gore pozitivne priče, za razliku od BiH, koja je “tužna priča zbog nekompetencije političkih elita, koji se ne brinu o svojoj državi i ekonomiji”.

“Političke elite u BiH pokazuju da im je stalo samo da produže status quo”, rekao je Kacin novinarima u Briselu.

Predsjedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zapadnim Balkanom Eduard Kukan rekao je da je zadovoljan što je ove godine u većini izvještaja Evropske komisije konstatovan napredak, osim za BiH u kojoj ga nema.

“Frustrirani smo zbog te zemlje i ne znamo šta da im kažemo. Kada se sastanemo sa njima uvek je isti scenario i skoro ništa ne ispune od onoga što su obećali”, rekao je Kukan.

On smatra da pojedini političari u BiH ne žele da vide zemlju u EU, jer im odgovara sadašnje stanje, ali nije želio da navede imena.

“Takav pristup nas primorava da razmotrimo naše buduće napore. Ukoliko bi se danas pokrenula inicijativa, poput one poslanika Doris Pack za suspenziju BiH u članstvu Vijeću Evrope, možda bi i prošla zbog frustracije nedostatkom napretka”, smatra Kukan.

Govoreći o mehanizmu suspenzije liberalizovanog viznog režima, Kukan je naveo da je glasao protiv toga, jer se protivi stavu da se nešto daje, a nakon toga ponovo oduzima.

On je rekao da se među poslanicima Evropskog parlamenta spekuliše da bi naredni saziv Evropske komisije mogao biti bez komesara za proširenje.

“Zbog toga morate iskoristiti dobornamjernost komesara Štefana Filea prema zemljama zapadnog Balkana do kraja njegovog mandata u novembru iduće godine”, smatra Kukan.

On je napomenuo da će politika proširenja biti pred velikim izazovom tokom izbora u EU.

(srna)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh