ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Na Mektićevom spisku Veterani RS, Ravnogorski pokret, Moto-klub “Noćni vukovi”…

Veterani Republike Srpske, Ravnogorski pokret, Moto-klub “Noćni vukovi”, Udruženje “RS-Čast otadžbine”, Dževad Galijašević, Predrag Ćeranić i Miroslav Lazanski…

No image - Haber.ba

To su samo najzvučnija imena onih kojima je zalijepljena etiketa “Opasni po BiH” a o kojima je pisao sarajevski portal “Index”. Ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je neke od organizacija sa spiska o kojem se izvještava u medijima i ranije okaraktrerisao kao opasne – za “ATV” tvrdi da su pisanja portala čiste izmišljotine koje se ne poklapaju sa originalnim dokumentom…

Nije tačno, ono su nagađanja, izmišljanja, konstrukcije, u pokušaju da dođu do neke senzacionalističke vijesti, da budu bitni, da budu važni. Ali uopšte to ne odgovara, nisu imali uvid niti znaju išta o dokumentu“, kaže ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Imali smo uvid u informaciju Ministarstva sigurnosti, a njenu tajnost narušio je upravo Dragan Mektić, to je za “Srnu” izjavila glavna odgovorna urednica “Index”-a Edina Latif…

On je narušio tajnost dokumenta za koji tvrde da je pod oznakom tajnosti. Ministar je prvi koji u kontinuitetu svojim izjavama u javnosti narušava tajnost mnogo čega. On izađe sa podacima koji su tajni. Što bi on imao pravo iznositi te podatke, a novinari ne bi“.

I neki od članova parlamentarne Komisije za odbranu i sigurnost, kao što su Šemsudin Mehmedović i predsjedavajući Sifet Podžić – kažu da su pročitali tajni dokument – ali nisu htjeli da ga porede sa objavljenim podacima – upravo zbog oznake tajnosti. Većina ostalih članova parlamentarne Komisije za odbranu i sigurnost BiH dijelove izvještaja vidjeli su u medijima. Ključno pitanje ostaje kako je izvještaj dospio u medije. Član Komisije, Ognjen Tadić kaže da namjerno nije htio da pogleda izvještaj kako bi skinuo sa sebe odgovornost za otkrivanje tajnih podataka.

Skoro da sam sto posto uvjeren da to nije uradio niko od parlamentaraca, imajući u vidu da parlamentarci ne mogu da iznesu tu informaciju iz te kancelarije. A mi do sada nikada nismo imali slučaj da je neko od službenika te kancelarije sam povrijedio obavezu čuvanja tajnosti. Ukoliko ministar sigurnosti želi da raspravlja o ovim temama onda neka skine oznaku tajnosti pa da i mi drugi možemo da objavimo narodu ono što budemo tamo eventualno pročitali“, istakao je član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić.

Latif smatra da je izvještaj urađen na osnovu pisanja medija – a nije joj jasno zašto su se na listi našli Ćeranić i Galijašević, jer bi se, po toj logici, svi koji pišu o toj temi mogli naći na istoj. Ko će biti odgovoran za stigmatizaciju prozvanih još nije na dnevnom redu – ali je zato kod onih koji su se našli na spisku, bez obzira što nije utvrđeno da li je istinit ili ne, izazvao burne reakcije.

Lista koja je objavljena je, po meni, ne samo skandalozna nego i vrlo opasna. Ona je pokazatelj koliko može biti opasno to kada se institucionalizuje izjava i sve dosadašnje izjave jednog, po meni, polupismenog lika, Zmaja od Prnjavora“, naglasio je predsjednik Veterana RS Duško Vujotić.

Kozački pukovnik Vojislav Vidaković za “ATV” kaže da je spisak na kom se našla i Balkanska kozačka vojska smijurija. Mektić se na ovaj način obračunava sa svojim političkim neistomišljenicima, objavljena imena iz svog ugla komentariše Predrag Ćeranić.

Organizacije na koje sam ja u tom kontekstu ukazivao, kao što su eir-soft klub ‘Crna munja’ iz Cazina, našli su se na tom spisku, a eto pridodat sam i ja, vjerovatno radi nekog balansa, a u suštini radi se o ljudima koje je Mektić označio prvenstveno kao svoje političke neistomišljenike“, rekao je dekan fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Na to što su i oni prozvani, u eir-soft klubu “Crna munja” odgovaraju da nemaju šta da kriju i da će zbog svega uskoro tražiti da ih neko u Ministarstvu sigurnosti primi na razgovor – kako bi pojasnili da se jedino bave sportom. Na istom spisku našle su se “Zelene beretke”, udruženje “RS- čast otadžbine” – pa i rusko udruženje veterana “Naslednici pobede za Balkan”. Boračka organizacija tvrdi da je sramota što je vojvoda Slavko Aleksić označen kao osoba koja bi mogla biti prijetnja po sigurnost BiH.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh