BiH

Okončan popis stanovništva u BiH – Instruktori najavljuju tužbe!

Iako je jučerašnji dan, u skladu sa zakonskim odredbama, zvanično bio posljednji za popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji je trajao od 1. oktobra, očito je, da tek predstojeći period donosi nove komplikacije i burne događaje vezane za ovaj proces.

No image - Haber.ba


Popis stanovništva (Foto: Haber.ba)

Kako doznajemo, brojni instruktori koji su angažirani u procesu popisa, koji kako je to Oslobođenje prvo objavilo odbijaju da potpišu ugovore, najavljuju žalbe Agenciji za statistiku BiH, ali i prigovore drugim institucijama BiH, te tužbe.

Posebno ih, naglašavaju, vrijeđa što Agencija za statistiku BiH, a što je potvrđeno i za Oslobođenje, navodi da su svi uvjeti pod kojim će biti angažirani bili poznati prilikom javnog konkursa.

Otvoreno pismo?

– Nije tačno. Nismo bili upoznati sa uslovima. Tek u četvrtak, 10. oktobra, dobili smo neki izmišljeni obrazac koji nas nanovo obavezuje da prepisujemo bar-kodove sa popisnih listića. O bar-kodovima nije bilo riječi sve do tada. U pitanju je potpuna neorganizacija. Ja ću odbiti da to radim, jer nisam uposlenik šoping-centra na kasi, nego ocjenjujem i kontrolišem rad popisivača i to onih koji su svi više zaradili od mene. Zbog svega, grupa instruktora razmišlja i o otvorenom pismu i o svemu što se dešava upozna javnost. A, žalbe i prigovori će biti neminovni, istakao je za Oslobođenje jedan od instruktora, koji zajedno sa dvadesetak kolega u Kantonu Sarajevo odbija da potpiše ugovor o djelu, koji im je dostavljen proteklih dana.
Instruktori tvrde kako im je prilikom preuzimanja dužnosti navedeno kako će za svoj rad biti plaćeni po 75 KM po popisivaču, s tim da niko od njih neće imati manje od sedam niti više od deset popisivača. Time bi se njihova osnovna naknada kretala između 525 i 750 KM. Umjesto toga, veći broj instruktora dobio je u prosjeku pet popisivača, a određen broj njih, koji su imali nekoga u općinskim popisnim komisijama, čak i po 11. Istovremeno, naknada po popisivaču je sa prvobitnih 75 uvećana na 90 KM. Na taj način je napravljen ogromni debalans u naknadama instruktora, s obzirom na to da će veći broj njih zaraditi u prosjeku oko 450 KM, a samo mali broj iznos od 990 KM.

Uz ovaj iznos instruktorima pripada i naknada od po pet KM za svaki dan instruktivne nastave koja je trajala pet dana (znači po dodatnih 25 KM), iako je na probnom popisu prije godinu paušal za ovaj dio iznosio 25 KM po danu.

Popisivači bolje prošli

Istovremeno, svaki od popisivača zaradit će oko 800 KM, odnosno skoro duplo više od većine instruktora. A instruktori će i nakon što je završen popis stanovništva, domaćinstava i stanova u narednom periodu biti obavezni za svaki popisni krug izvršiti provjeru: po tri kontrole, odnosno obilazak pet adresa radi uvida da li je popisivač dolazio. Tvrde kako će za posao u okviru kojeg su bili dužni biti u pripravnosti od 10. septembra do 20. oktobra dobiti skroman paušal, duplo manji nego im je obećano na početku obavljanja posla.

– Kada bismo dobivali naknadu po popisnom krugu, to bi bilo podnošljivije i pravednije. Ovako, primjerice, ja imam šest popisivača, a osam popisnih krugova i za to ću dobiti samo 540, odnosno 565 KM sa instruktivnom nastavom, a popisivač kojem trebam prekontrolisati popisnice primit će oko 800 KM. Osim što je sve vrlo loše organizovano, a što svjedoči i podatak da smo tek četvrti dan potpisali izjavu o zaštiti podataka, očito da je neko od svega uzeo veliki novac šteleći posao za određene ljude, navodi naš sagovornik.

Instruktori su nezadovoljni i zbog činjenice da su dobili svega 7,5 KM naknade za telefon po popisivaču, koji su potrošili već u prvim danima, te da za petnaest dana popisa stanovništva nisu imali naknadu za ishranu, ni oni, ali ni popisivači.

Završen i ponovljeni popis u Srebrenici  
Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. završio je kako je i planirano jučer 15. oktobra u 21 sat, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH. U ponedjeljak je Agencija, na osnovu zaključka Centralnog popisnog biroa, uputila dopis svim popisnim komisijama lokalne samouprave da do poslijepodnevnih sati potvrde kroz centralni informacioni sistem da mogu na vrijeme završiti popis. Na osnovu dobivenih potvrda sa terena, konstatovano je da se popis može završiti u predviđenom roku. O završetku popisa javnost će biti informisana danas na pres-konferenciji, na kojoj će govoriti direktor Agencije Zdenko Milinović, koordinator za popis Vijeća ministara BiH, ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić i Pieter Everaers, direktor EUROSTATA i predsjedavajući Upravljačke grupe Međunarodne posmatračke operacije. 

Popis je na osnovu odluke Centralnog popisnog biroa ponovljen u pet popisnih krugova u Srebrenici, za koje je utvrđeno da popisivači nisu radili u skladu sa zakonom i procedurama popisa domaćinstava i stanovništva u BiH.

(oslobodjenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh