BiH

Sava u porastu, poplavljena područja kod Bosanske Gradiške i Srpca

Vodostaj rijeke Save još uvijek je u porastu. Na hidrološkoj stanici Bosanska Gradiška prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 85 cm i jutros u 8.00 sati iznosio je 815 cm.

Rijeka Sava - Fena.ba

Sava je tom području izlila na nebranjeno područje i poljoprivredno zemljište u selima Bitrica i Gašnica. Problem predstavljaju i podzemne vode u pojedinim gradiškim naseljima te klizišta u Potkozarju.

Ova rijeka je na području Gradiške najviši vodostaj imala davne 1947., godine, čak 855 cm, prenosi “Fena”…

Na hidrološkoj stanici Srbac Sava je također prešla kotu redovne odbrane od poplava za 66 cm i vodostaj je jutros iznosio 926 cm.

U naselju Bajinci kod Srbca ugroženo je oko desetak kuća, a već je poplavljeno nekoliko hiljada hekatara poljoprivrednog zemljišta, te crkva i groblje.

Podaci Hidrometeorološkog zavoda bh. entiteta RS pokazuju da je na hidrološkoj stanici Novi Grad/Bosanski Novi – nizvodno rijeka Una prešla kotu redovne odbrane od poplava za 19 cm i vodostaj je jutros iznosio 469 cm.

Na hidrološkoj stanici Prijedor rijeka Sana je prešla kotu redovne odbrane od poplava za sedam cm i vodostaj iznosi 427 cm.

Usljed obilnih padavina u posljednja 24 sata u sjevernim i zapadnim dijelovim bh. entiteta RS u toku je porast vodotoka na slivu Une, Sane, Vrbanje i Vrbasa, te se može očekivati njihov dalji rast.

Vodostaji ostalih rijeka u ovom bh. entitetu je u normalnim granicama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh