BiH

Popis stanovništva u BiH – Prvi preliminarni rezultati za 3 mjeseca

Prvi preliminarni rezultati popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koji će biti završen večeras u 21 čas, biće objavljeni za 90 dana, odnosno za tri mjeseca, potvrđeno je u Agenciji za statistiku BiH.

No image - Haber.ba


Popis stanovništva (Foto: haber.ba)

“Materijal lokalne popisne komisije počeće da se distribuira naredne sedmice, a prostorije za njihovo skladištenje su u fazi pripreme i biće spremne da prime popisni materijal”, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Mirsada Adembegović, savjetnik za odnose sa javnošću Agencije za statistiku BiH.

Ona je podsjetila da je za popis, odnosno za pripremu, realizaciju i obradu podataka obezbijeđeno 46 miliona KM.

Na pitanje da li će popis biti validan zbog navodnih nepravilnosti, Adembegovićeva je rekla da je zadatak statističkih institucija da organizuju istraživanje, kao što je popis, da ga provedu prema zakonu i metodologiji i da dobijene podatke stave korisnicima na raspolaganje, ali da ne komentarišu takve navode.

“Statističke institucije čak ne komentarišu ni statističke podatke, kao ni sve ono što rade drugi subjekti u društvu. Agencija za statistiku, niti Centralni popisni biro nisu dobili nijedan zvanični dopis od bilo koje organizacije, koalicije ili udruženja, tako da ne ulazimo u to da li će popis biti validan ili ne”, navela je ona.

Govoreći o sankcionisanju popisivača koji su prekršili zakon, Adembegovićeva je rekla da su za rješavanje tih pitanja zadužene opštinske popisne komisije i entitetski zavodi.

“Jedino što je došlo do Agencije je slučaj popisivača iz Srebrenice koji su prenosili popisnice i djevojke koja je popisivala u kafani. Druge podatke nismo zvanično dobili, što znači da su to uspješno riješili entitetski zavodi”, naglasila je Adembegovićeva.

Ona je napomenula da će popisivači protiv kojih je podnesena krivična prijava biti procesuirani u skladu sa zakonom.

Adembegovića je rekla da Agencija nema zvaničan izvještaj o tome šta je sa milion praznih popisnica “koje kruže po BiH”.

“Taj izvještaj do kraja nemamo, ali imamo izvještaj sa terena da je dolazilo do preraspodjele i da je bilo rezerve. Nakon popisa očekujemo da dobijemo zvaničnu informaciju. Međutim, činjenica je da je na terenu bilo popisnica, kada su tvrdili da ih nema. Koji je stvarni razlog – to moramo dobiti u pisanoj formi”, istakla je Adembegovićeva.

(srna)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh