ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Ministar zdravstva HNK: Ako dođe do masovnog potpisivanja otkaza doktora, “past” će Vlada!

Iako su doktori i stomatolozi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) za ponedjeljak 19. mart najavili generalni štrajk i mogućnost kolektivnih otkaza, ministar zdravstva Goran Opsenica kaže da je nemoćan u ispunjenju njihovih zahtjeva.

Štrajk zdravstvenih radnika u HNK - Avaz.ba

“Kantonalni pravobranitelj je upozorio na nezakonitost štrajka budući da je na snazi rješenje Općinskog suda Mostar o zabrani i organizovanju štrajka sve do okončanja drugostepenog postupka koji je u toki”, kazao je ministar Opsenica.

Međutim, ukoliko dođe do masovnog potpisivanja otkaza koje su doktori najavili, kako ističe, past će Vlada HNK…

“Kolektivni otkaz ne mogu podnijeti, jer svako ima pojedinačni ugovor, a u slučaju da svi potpišu pojedinačan otkaz, predložit ću da Vlada da ostavku, a onda tehnička vlada ne može pregovarati sa sindikatom”, ističe Opsenica.

Mišljenje pravobranitelja, kako naglašava, uručeno je strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije, svim zdravstvenim ustanovama, ministarstvu unutarnjih poslova i nadležnim ministarstvima.

“Bio sam na Vladi predlagač odluke o granskom kolektivnom ugovoru koju je Vlada donijela jednoglasno sa svih 12 glasova i držim da je ova odluka primjerena i zakonita. Iako su sindikati više puta spominjali upitnost zakonitosti, koliko znam, nisu podnijeli ovlaštenoj instituciji zahtjev za ocjenu njene zakonitost. To je bio moj stav, a on je takav i danas. Zbog njega za donesenu odluku Vlade odgovornost izgleda snosim samo ja”, ističe ministar zdravstva HNK.

Stanje u zdravstvu HNK, kako ističe ministar Opsenica, puno je apsurda, među kojima je činjenica da je broj radnika u zdravstvu prekobrojna za oko 500 osoba, dok je broj doktora nedovoljan, kao i činjenica da rukovodstvo zdravstvenih institucija zapošljava bez ikakve kontrole i mimo sistematizacije radnih mjesta, te uprkos moratoriju o zapošljavanju, kojeg je donijela Vlada HNK-a.

“Imamo razmijerno 20 posto više uposlenika u odnosu na Tuzlanski kanton, 66 posto više uposlenika u odnosu na Zeničko-dobojski kanton, odnosno 92 posto u odnosu na Srednjobosanski kanton”, rekao je Opsenica.

Također je istakao prevelik broj doktora koji rade u privatnoj praksi i to na crno, ali da Vlada HNK nema zdravstvenog inspektora koji bi takve stvari riješio.

On je kazao da je zdravstveni sustav preglomazan, rastrošan i nedovoljno efikasan. Kako je kazao, samo bi zahtjevi Sindikata doktora i stomatologa HNK-a koštali dodatnih 15 miliona KM, dok bi zahtjevi dva preostala sindikata, što se odnosi i na doktore, koštali još 50 miliona KM godišnje.

Opsenica je istakao da Vlada HNK trenutno može izdvojiti 12 miliona KM, te je naveo i podatak da se od preko 100 miliona KM sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK-a izdvaja više od 80 posto za finansiranje zdravstvenih ustanova, te da ni tu nema prostora za povećanja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh