ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Upozorenje za dolinu Neretve: Stiže vrhunac vodenog vala!

Na svim pritokama rijeke Neretve, a posebno na glavnom toku rijeke Neretve, očekuje se značajnije povećanje vodostaja.

Rijeka Neretva ispod Starog mosta u Mostaru - Arhiva/Twitter

Očekivani vrh vodnog vala očekuje se sa 17. na 18. mart, a trenutni protok vode kroz hidroelektrane (HE) Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara, saopšteno je iz Grada Mostara. Iz Grada tvrde da su putem Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (OC CZ HNK) zaprimili od Federalnog hidrometeorološkog zavoda – Odsjeka za hidrologiju obavijest o mogućim velikim vodama za period 16 – 18. marta 2018. za Sliv Jadranskog mora uslijed očekivanih intenzivnijih padavina. Na svim pritokama rijeke Neretve, a posebno na glavnom toku rijeke Neretve, očekuje se značajnije povećanje vodostaja. Najznačajniji porast vodostaja se očekuje na rijekama: Lištica, Buna, Trebižat i Bregava. Očekivani vrh vodnog vala: 17./18.03.2018.g….

Bez pouzdane prognoze

Također, napominju da je glavni tok Neretve, nizvodno od Konjica, je pod značajnim determinističkim uticajem, te nije moguće dati pouzdanu prognozu.

Vodostaj rijeke Neretve na vodomjernoj stanici Carinski most jutros u 8 sati iznosio je 533 cm dok je u proteklim noćnim satima tj. sinoć u 23:15 sati iznosio 753 cm od kada počinje konstantno opadanje nivoa na 383 cm u 5 sati, te ponovni porast do trenutnih 560 cm u 10:30 sati.

Evidentna je promjena nivoa rijeke Neretve uslijed planskog i kontrolisanog ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja ne ugrožava stanovništvo i materijalna dobra nizvodno od istih.

Protok i stanje na HE na Neretvi 16.3.2018. u 9:30 sati je slijedeći:

  • HE Jablanica – stanje stabilno , ukupan protok 240 m3/s, kota 267,19 mnv (otvorene 4 klapne)
  • HE Salakovac – stanje stabilno, ukupan protok 540 m3/s , kota 119,21 mnv
  • HE Mostar – stanje stabilno, ukupan protok 360 m3/s kota 76,44 mnv.

Kontrolisanje elektroprivreda

Prema navedenim mjerenjima, stabilno je stanje sa protokom vode i kotama na svim akumulacijama HE na Neretvi. Nadležni u DC EP BiH i EP HZHB će i dalje raditi na kontrolisanom ispuštanju vode iz akumulacija HE na Neretvi, a koja u nizvodnom području neće ugroziti stanovništvo i materijalna dobra tj. situacija je u potpunosti stabilna i pod kontrolom, saopšteno je iz Uprave Grada Mostara.

Pad nivoa rijeke Bune

Trenutni protok vode kroz HE Mostar ne ugrožava stambene objekte i stanovništvo na području Grada Mostara. Također u protekla 24 sata zabilježen je i blagi pad nivoa rijeke Bune za oko 13 cm. Naime, nivo na vodomjernoj stanici Buna jučer u 10 sati iznosio je 267 cm dok je danas u 9 sati iznosio 254 cm. Međutim, obzirom na obavijest FHMZ – Odsjeka za hidrologiju i upozorenje na povećanje padavina i vodostaja rijeka stanovništvo koje boravi u blizini korita rijeka, posebno Neretve i Bune, da obrate pažnju na eventualni porast vodostaja u naredna dva dana te eventualno poduzmu adekvatne mjere samozaštite od mogućih poplava, dodaje se u saopštenju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh