ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Mostarski novinar i publicista Zlatko Serdarević pronašao dijelove turskog vodovoda

U iskopima za postavljanje savremenih cjevovoda za otpadne vode u sistemu kolektora u Mostaru, prije nekoliko dana pronađene su vodovodne cijevi koje potiču iz turskog perioda.

Zlatko Serdarević s cijevima iz turskog doba u Mostaru - PR/Haber.ba

Riječ je o vodovodu koji je u XVIII vijeku postavljen na lijevoj obali Neretve od naselja Zgoni na sjeveru grada do Mejdana koji se nalazi u neposrednoj blizini Starog mosta. Cijevi je pronašao novinar Zlatko Serdarević koji se decenijama bavi izučavanjem prošlosti grada na Neretvi.

“Za ovaj vodovod sam znao iz knjiga našeg poznatog orijentaliste i historičara Hivzije Hasandedića koji je moj uzor i učitelj. Prolazeći svakodnevno Glavnom ulicom pažljivo sam posmatrao presjek zemljišta koda su vršeni iskopi za nove cijevi. Osjećao sam da ću nešto pronaći jer sam bio svjestan da da stari turski vodovod nije uništen jer je pod zemljom, a povrh toga u blizini se nekad nalazila Kadun fatime džamija, jedina u Mostaru sa četvrtastom munarom.

Jednoga dana zapazio sam kako iz zemlje viri keramika. Znao sam da su to turske cijevi pravljene od pečene gline. Planirao sam da idućeg dana izvadim barem neki dio cijevi, međutim već je bilo kasno pošto je taj dio iskopa zatrpan”, uvjerljivo priča Serdarević svjestan da sve nije izgubljeno…

Nije trebalo dugo čekati i sreća mu se ponovo osmjehnula jer se na drugoj nešto južnijoj poziciji prekoputa zgrade Razvitak pojavila stara cijev.

“Moj put do posla išao je upravo dužinom ovih iskopina tako da sam ponovo pratio naslage zemlje u presjeku kanala. I zaista nisam gubio nadu siguran da se mora pojaviti barem fragment cijevi. Kod Šegetalovog sokaka sam primijetio poduže ostatke znatno devastiranog cjevovoda koje je rovokopač zahvatio, ali ih nije uništio. Pažljivo sam kopao sa alatom kao da se radi o epohalnom otrkriću poput onih u Egiptu. Bio sam potpuno svjestan da je riječ o materijalnim dokazima postojanja vodovoda iz vrela Djevojačka voda prema Mejdanu na kome se nalazilo javno kupatilo odnosno hamam. U literaturi se navodi taj smjer i postojanje cjevovoda, ali je tek na terenu pravo svjedočanstvo. Cijevi su sastavljene na krajevima sa širim obodom. Izmjerio sam dimenzije i sad se može konstatovati da su imale dužinu 36 cm, spolnji prečnik je 12 a unutrašnji 10 cm što znači da je debljina stijenki 10 milimetara. Na mjestu sastava su zalivene gušćim krečem kao anorganskoj materiji koja ima dobre zaptivne osobine kad se stvrdne. Cijevi su položene na kamene oblutke i sa donje strane unešene u čvrsti malter.”

Naš sagovornik nas upoznaje da je taj cjevovod sagrađen u XVII vijeku imao 15 ispusta od toga tri za šadrvane a 12 za javne česme koje su se podizale uglavnom na raskrsnicama u mahalama. Jedan četiri ispusta išla su na džamije na carini, još jedan na Roznamedžijinu i Karadžozbegovu džamiju i konačno do hamama na Mejdanu i obližnje Sinan pašine inače najstarije džamije u Mostaru.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh