BiH

Advokat Dupovac – Mevlid Jašarević istupio iz vehabijskog pokreta

Mevlid Jašarević, koji je optužen za teroristički napad na američku Ambasadu u Sarajevu 28. oktobra 2011. godine, odlučio je da definitivno istupi iz vehabijske zajednice, izjavio je danas njegov branilac Senad Dupovac.

No image - Haber.ba


Senad Dupovac (Foto: Arhiva)

Jašarević je na današnje ročište pred Apelacionim vijećem Suda BiH pristupio obrijan i bez karakteristične odjeće koju nose pripadnici vehabijskog pokreta.

Dupovac je novinarima po okončanju ročišta rekao da je Jašarević, nakon dužeg razmišljanja, odlučio da definitivno istupi iz vehabijske zajednice.

“Mislim da su mu u tom činu pomogla i njegove kolege i polubraća iz Maoče i neke druge sredine koji mu, u protekle dvije godine, nikada nisu poslali ni paket, ni deset KM, a njegovom djetetu čokoladu. To su neke okolnosti koje sam ja primijetio, a o čemu se stvarno radi, saznaćemo tokom njegovog iznošenja završnih riječi”, izjavio je Dupovac.

image

On je najavio da će Jašarević u završnim riječima govoriti o ulasku u vehabijski pokret i dešavanjima koja su uslijedila nakon toga.

Dupovac nije mogao reći da li će i u kojoj mjeri ova Jašarevićeva odluka uticati na konačnu sudsku odluku, ali je dodao da je Sud obavezan da cijeni sve okolnosti, pa će, vjerovatno i ovu uzeti u obzir.

Današnje ročište okončano je iskazom svjedoka odbrane Harisa Vladavića koji je dešavanja ispred američke Ambasade snimao mobilnim telefonom sa trećeg sprata Šoping centra “Importane”.

Vladavić je, kao i prethodna dva svjedoka na prošlom ročištu, potvrdio da je Jašarević pucao u pravcu zgrade američke Ambasade, da prolaznici i znatiželjnici koji su se tu zatekli nisu bili ugroženi i da je optuženi dozvolio bezbjedno izvlačenje ranjenih policajaca.

“On je sa prekidima pucao u pravcu Ambasade, ali nije nišanio. Tokom prekida u pucanju, nešto je govorio, ali ja nisam mogao čuti o čemu, jer sam bio u zatvorenom prostoru. Kretao se po cesti i nije pokušao da se sakrije ni kada je došla policija. Sa kolegama sam komentarisao kao da izgleda da čeka da ga pogode”, izjavio je Vladavić.

On je rekao da je vidio da je Jašarević pao, da je prišla policija i da su ga odnijeli.

Nastavak suđenja Jašareviću zakazano je za 21. oktobar, kada će tužilac Dubravko Čampara iznijeti završne riječi tužilaštva.

(srna)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh