BiH

Taksisti prijete blokadom Mostara ako institucije ne počnu raditi svoj posao

“Dok god institucije ne počnu raditi svoj posao mi ćemo blokirati grad, odnosno taksi stajališta i institucije”, rekao je direktor “Moj Taxi” grupe, Vasilije Šćepanović, nakon što su taksisti u srijedu ”uzurpirali” taksi stajališta ispred Mepas Malla.

Taxi stajalište u Mostaru - Bljesak.info

”Problematika nas taksista su neregularni taksi prijevoznici kojih ima preko 60, a njihov broj se povećava iz mjeseca u mjesec. Tražili smo pomoć od institucija kako bi se suzbio problem nelegalnih i neregularnih, ali nismo naišli na sluh gradske uprave, inspekcija i policije. Zbog nelegalnog rada mi imamo problem poslovanja, odnosno uskoro nećemo biti u mogućnosti da zaposlenima damo plate”, kazao je Šćepanović za “Bljesak“…

Objasnio je da inspekcijski nadzor Grada Mostara, u njihovom slučaju, ne radi kako bi trebao.

”Mi smo jučer bili prinuđeni na mali protest i ubuduće ćemo protestovati blokirajući stajališta i institucije koje su odgovorne za naše probleme. Dakle, rok je do 31. mart, kada se izdaju licence za stajališta u Ministarstvu saobraćaja i veza HNK. Ukoliko inspekcija ne bude radila svoj posao nakon 31.3.2108. mi ćemo biti prinuđeni da svaki dan blokiramo jedan dio grada; odnosno taksi stajališta i ustanova (da nebismo građanima i korisnicima naših usluga pravili problem), jer institucije su te koje neradom nas blokiraju”, kazao je Šćepanović.

”Institucije podržavaju privatne taxi prevoznike. Na njih gledaju s nekim, kako bih rekao žaljenjem te podržavaju ih više nego sve pravne prijevoznike u gradu. Primjerice, pojedini privatni prijevoznici plaćaju samo paušal od 50 KM na ukupnu zaradu na mjesečnom nivou, a što je po zakonu koji bi trebalo izmjenuti jer je to nelojalna konkurencija, te samim tim štete proračunu države, a zaradi jednako kao i taksist iz naše firme.

Dakle, privatni taxi prevoznik koji zaradi isto kao i mi, plaća 50 maraka paušala, dok ja ( i ostali prijevoznici) na tu istu zaradu plaćamo 17 posto PDV-a, plaću radniku, doprinos, dijelove za auto i ostalo da ne ulazimo u detalje. Ustanove nama naplaćuju sve što privatnicima, koji ne plate taksi stajalište i uzurpiraju naše plaćene, ništa ne naplaćuju, pa čak ni kazne”, dodao je Šćepanović.

Objasnio je da se naše institucije loše odnose prema regularnim taksi prijevoznicima, te nelegalnima ”izlaze u susret”.

Oni koji rade mimo zakona u Mostaru imaju veća prava u odnosu na nas koji radimo po zakonu, dodao je u nadi da će se nakon 31. marta situacija poboljšati, jer ovaj problem traje preko pet godina.

”Mostar je 2017. godine imao 164 taksi stajališta, a za 2018. godinu to je promjenjeno jer je Mostar turistički grad i ove godine će dobiti 172 stajališta na 32 lokacije. Iako za tim nema potrebe. Procedura je sljedeća; da morate platiti taksi stajalište i dobiti stiker odnosno gradsku naljepnicu koju izdaje Odjel za Urbanizam i prostorno uredjenje Grada Mostara,onda morate izvaditi odnosno obnoviti Licencu za taxi prevoz, koju izdaje Ministarstvo saobraćaja i veza, te daje stiker odnosno naljepnicu za licencu za narednu godinu i svake godine je produžavate. Ukoliko nemate stajalište morate vratiti licencu po zakonu, a puno njih ima samo licencu a nema stajalište ili nemaju ni jedno ni drugo, a obavljaju taxi prijevoz kao da su 100 posto regularni. Nadam se da će im od 31.03.2018 godine konačno stati u kraj odnosno početi oduzimati ”TA table” i ukloniti vozila koja nemaju ni TA table odnosno odgovarajuce taxi oznake. Jer te table se doslovno ‘dijele’ bez ispunjenja uslova” koje mi pravne firme i fizička lica koja su regularna moramo ispuniti, objasnio je.

“”Hallo taxi”, “Arny taxi”, “Herc taxi”, “Moj taxi” i sve ostale regularne taxi prijevoznike stalno kontrolišu, dok neregularne nikada”, rekao je Šćepanović.

”Jučerašnjim malim protestom kada smo ”blokirali Mepas” nama i svim ostalim kolegama prijevoznicima se povećao promet za 70 posto. Dakle ispred Mepasa ima 12 taksi stajališta, privatna lica od tih 12 imaju tri, zamislite kakva je situacija kad sve firme koje sam vam nabrojao, zbog privatnika nemaju mjesto za svoje vozilo na plaćenom taksi stajalištu. Kada zovnemo policiju oni kažu zovnite inspekciju, zovnemo inspekciju i inspektor kaže ‘ja nisam trenutno u Mostaru’. U kantonu ima samo jedan saobraćajni inspektor i kaže da ne može sve stići, to jeste tako, ali to nije naš problem već problem institucije koji ona mora riješiti”, kazao je Šćepanović govoreći da čak Zakonom o cestovnom prijevozu Član 65. Stav 2.

Zakon o cestovnom prijevozu poslove inspekcijskog nadzora mogu pored inspektora vršiti i policijski službenici koji vriše nadzor nad sigurnosti saobraćaja na području HNK.

Inače, Kanton Sarajevo imao je velikih problema s nelegalnim taksistima, ali njihove vlasti odlučile su se uhvatiti u koštac s ovim problemom i pomoći legalnim prijevoznicima.

Kako su sarajevski mediji ranije pisali, saobraćajni inspektori do kraja 2017. godine, odnosno od donošenja Zakona o taksi prijevozu, osobama zatečenim u obavljanju nelegalnog taksi prijevoza izdali su krivične naloge u vrijednosti od preko 2.000.000 KM.

Saobraćajni inspektori su u toku turističke sezone povećali nador, te je i MUP KS-a osigurao posebno vozilo i ekipe koje su radile sa saobraćajnim inspektorima kontinuirano 24 sata.

Vlasti su čak i građanima uputile apel da ne koriste usluge nelegalnih prijevoznika, što po njihovom mišljenju bitno utiče na rješavanje ovog problema.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh