BiH

Kotor Varoš – "Popis stanovništva – novi egzodus Hrvata iz Republike Srpske"

Hrvati iz Kotor Varoši su zabrinuti i ogorčeni jer im zabranjuju na Popisu stanovništva u Republici Srpskoj izjasniti se kao Hrvati. Zbog toga su u javnost poslali saopštenje koga potpisuje prof. Zoran Piličić, dopredsjednik Udruge kotorvaroških Hrvata i kojega zbog težine problema što ga iznose, donosimo u cjelosti:

No image - Haber.ba


Kotor Varoš (Foto: Wikimedia)

“Hrvati u Bosni i Hercegovini, pogotovo u Republici Srpskoj i krajevima gdje su u manjini, ponovno, po drugi put u zadnjih dvadeset godina, doživljavaju progon i egzodus. I sve se to odigrava pod krinkom propisa i zakona koji regulišu popis stanovništva u BiH, čija je provedba u toku, a završava 15. oktobra 2013.

U protekle dvije sedmice na području opštine Kotor Varoš u banjalučkoj regiji svjedočili smo nebrojenim situacijama gdje je Hrvatima, koji su se željeli popisati i time ostvariti svoje pravo da budu svoj na svome, na razne načine davano do znanja da tamo nisu poželjni te im se pokušavalo osporiti pravo da se popišu na odgovarajući i zakoniti način.

U kotorvaroškom kraju Hrvati su tokom Domovinskog rata doživjeli tešku kalvariju i progon, pri čemu ih je tokom teških borbi sa srpskim agresorom skoro dvije stotine ubijeno, nekoliko stotina ranjeno, a preko 10.000 protjerano. Međutim, ponos i prkos Hrvata kotorvaroške doline nikada nije priznao takvo stanje niti pokušaj vlasti u Republici Srpskoj da ozakoni i verifikuje progon i protjerivanje Hrvata.

Odmah poslije rata Hrvati su se počeli vraćati i sami, skoro bez ičije potpore i pomoći, obnavljati svoje porušene i spaljene domove. Čitavo vrijeme vlast je deklarativno podržavala povratak, ali na terenu i u realnosti sve je činjeno i rađeno da se to ne dogodi. Upravo to se događa i sada u ključnim i važnim trenucima za politički opstanak i prava Hrvata.

Tokom popisa popisivači sve čine da se što manje Hrvata popiše. Metode su vrlo perfidne i prozirne pri čemu se ne libe kršiti i zakonske odredbe i propise – ne žele upisati sve članove domaćinstva ako pojedini članovi istog nisu prisutni u kući – popisivači navode popisivane osobe da se izjasne na način kako popisivač hoće ne uvažavajući pri tom izjave popisivanih osoba – izbjegavaju hrvatske kuće kada znaju da su Hrvati u njima te se odbijaju odazvati na ponovljene pozive da izvrše popis – ne žele u popisnim komisijama upisati Hrvate koji nisu bili u svojim kućama kada su popisivači dolazili – tumače zakon i propise o popisu na način kako njima odgovara.

Sve navedeno se radi samo s jednim ciljem – popisati što manje Hrvata i ostalog nesrpskog stanovništva te time i na taj način verifikovati progon i protjerivanje Hrvata i ostalih naroda i nacionalnosti sa tog područja. Vrhunac ove farse od popisa jest nemogućnost Hrvata, kojima su u ratu spaljene i uništene kuće, da se popišu, a sve s ciljem navođenje istih da se popišu putem interneta, čime će biti upisani kao dijaspora, a ne Hrvati u Bosni i Hercegovini. Na taj način ozakonit će se i legalizovati progon i protjerivanje Hrvata iz tih krajeva”.

(večernji)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh