BiH

Od 40 ispravno – 11 – Bh. vojska bi mogla ostati bez helikoptera

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH), generalmajor Anto Jeleč rekao je da s načelnikom Glavnog štaba OS Republike Turske, generalom Necdetom Ozelom, koji je boravio u zvaničnoj posjeti OSBiH, nije razgovarao o bh. letjelicama koje se već 18 godina nalaze u hangarima u Ankari i eventualnoj mogućnosti njihovog vraćanja u BiH.

No image - Haber.ba


Helikopter OS BiH (Foto: Arhiva)

Jeleč je pojasnio da se još traži način kako da se ovaj problem konačno riješi, ali da se ne tiče zajedničkih štabova dvije zemalje.

“Pitanje ovih letjelica u Turskoj je više političko nego vojno. Tako da se traže modusi na državnoj razini kako da se ovo riješi. Potrebno je mnogo sredstava da se uloži da bi ovi helikopteri uopće ponovo mogli letjeti. Mi smo u OSBiH utvrdili da nam oni uopće ne trebaju jer se radi o borbenim letjelicama koje su nepoznanica za sadašnju strukturu i opredjeljenje Oružanih snaga BiH. Ti helikopteri su nabavljeni za potrebe tadašnje ARBiH” – kaže Jeleč.

Prema njegovim riječima, s generalom Ozelom je razgovarao o podršci i daljnjoj saradnji OS BiH i Turske, kao i obuci i edukaciji pripadnika OSBiH u Turskoj. Jeleč saradnju s OS Turske smatra odličnom.

Kada su u pitanju bh. letjelice, tačnije njihova ispravnost, Jeleč navodi da OSBiH od ukupno 40 helikoptera ima ispravno svega 11.

“Već radimo na tome da spremnim za letenje pripremimo još najmanje četiri helikoptera jer su nam potrebni za naše aktivnosti. BiH su, uostalom, svakako potrebni novi helikopteri. Bojim se da će, ako se ovako nastavi, za četiri-pet godina OSBiH ostati bez helikoptera” – kaže Jeleč.

Jeleč kaže da postoji opcija po kojoj bi Oružane snage BiH putem klirinškog duga koji Rusija ima prema BiH mogle dobiti na raspolaganje ruske letjelice koje bi bile od velike pomoći. O tome se, kaže on, već vode neki razgovori.

(mojportal)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh