ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Epidemija morbila u Istočnom Sarajevu

Na području bh. entiteta Republika Srpska zabilježena su još tri slučaja oboljelih od morbila, a s obzirom na to da su od ukupno pet slučajeva, u Istočnom Sarajevu zabilježena tri povezana i jedan pojedinačni, Dom zdravlja Istočno Sarajevo danas će prijaviti epidemiju morbila.

Dom zdravlja "Istočno Sarajevo" - Nezavisne.com

“Nakon prijave dva pacijenta oboljela od morbila u bh. entitetu Republika Srpska, u Vlasenici i Istočnom Sarajevu, početkom marta, analizom tri uzorka dostavljena 13. marta iz bolnice Kasindo u Istočnom Sarajevu u entitetskom Institutu za javno zdravstvo RS, za još tri pacijenta potvrđeno je da su pozitivni na virus mobila”, saopšteno je danas iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo RS, javlja Anadolu Agency.

Radi se o pacijentima koji su rođeni 2016., 1993. i 1992. godine.

“Na osnovu prijava dostavljenih Institutu, u Istočnom Sarajevu potvrđena su tri povezana slučaja i jedan pojedinačni. Imajući u vidu navedenu činjenicu, Dom zdravlja Istočno Sarajevo danas će prijaviti epidemiju morbila na području Grada sa ukupno četvero oboljelih”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Institut u saradnji s Regionalnim centrom u Istočnom Sarajevu uspostavio kontakt sa svim relevantnim institucijama i porodicom oboljelih i preduzete su sve potrebne mjere za rano otkrivanje oboljelih i sprečavanje širenja epidemije.

“U cilju što bolje kontrole, sprečavanja pojave oboljelih i suzbijanja širenja epidemije, jedina i najefikasnija mjera je vakcinacija MRP vakcinom. S tim u vezi, neophodna je provjera vakcinalnog statusa djece i omladine prema obaveznom kalendaru, i svi koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani, potrebno je da se vakcinišu MRP vakcinom u vakcinalnim centrima pripadajućih domova zdravlja u (bh. entitetu) RS”, navodi se u saopštenju Instituta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh