BiH

Dragan Mektić: “Situacija nije alarmantna, ali je migranata u Bosni i Hercegovini sve više”

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, reagujući na izjave pojedinaca da je situacija sa migrantima u državi postala alarmantna, poručio je da je istina da se situacija svakim danom komplikuje, ali da još uvijek nije alarmantna.

Dragan Mektić - NAP.ba

Dodao je da će u slučaju da se poveća broj migranata morati zatražiti od Parlamenta BiH da odobri dodatna sredstva za angažovanje dodatnih policijskih službenika za Graničnu policiju, kako bi se migrantska situacija lakše kontrolisala, prenosi Anadolu Agency (AA).

Prema Mektićevim riječima, po podacima UNHCR-a na takozvanoj ‘balkanskoj ruti’ od Grčke do Hrvatske nalazi se između 40.000 i 50.000 migranata, koji su potencijalna prijetnja i BiH. Po njemu, situacija je za sada stabilna na ‘balkanskoj ruti’ i sve dok “funkcioniše sporazum između Turske i Evropske unije, za pretpostaviti je da tako veliki broj tih migranata planira da ide na potezu Zapadnog Balkana“, a to je od Turske prema Grčkoj, zatim prema Albaniji i onda BiH, iz koje najčešće preko Hrvatske idu za zapadnu Evropu.

Više puta sam bio na određenim konferencijama kada se o tome govorilo, pokušao sam da otvorim tu priču kao balkanski problem, ali od nadležnih institucija Evropske unije još uvijek se ne daje kvalifikacija o postojanju ‘balkanske rute’ i o nekoj posebno alarmantnoj situaciji. To se kvalifikuje kao ilegalno kretanje. Što se tiče nas u BiH, ne, nije alarmantno, kao što to iznose pojedinci, a što je još gore, takvo uznemirenje proizvode predstavnici zakonodavne vlasti. Dakle, nije alarmantno, još uvijek upravljamo tim procesom, ali je svakodnevno sve više migranata i ta ruta je sve aktuelnija“, kazao je Mektić.

Naglasio je da BiH situaciju još uvijek drži pod kontrolom, jer kapaciteti zadovoljavaju njihove potrebe, te da su u cijeli proces uključene međunarodne organizacije koje se bave migrantskim pitanjima.

S njima koordiniramo sve poslove i aktivnosti vezane za tu problematiku i tu rutu. Nastojim čitavo vrijeme u svim tim razgovorima naglasiti da ovaj problem moramo zajedno rješavati, prije svega, zemlje Zapadnog Balkana. Mislim da postoji nekorektnosti tu, ne poštuju se u potpunosti sporazumi u readmisiji i više se gleda na način ko će veći dio tog problema prebaciti komšiji“, kaže Mektić.

Od početka 2018. godine, kako je kazao, značajno se povećao broj ilegalnih migranata i pokušaja ilegalnog ulaska.

Naša Granična policija sa drugim agencijama otkriva ilegalne migrante na granici, ne dozvoljava im ulazak u BiH. No, taj njihov koridor se širi. Bio je aktuelan prema Trebinju, sada se proširio istočno prema Višegradu. Sada imamo dosta širok dio granice kroz koji ulaze i to nam stvara dodatne probleme. Još dok je bila masovna 2014. godine, iako nismo bili opterećeni tim problemom, sačinjavali smo akcione planove kako prihvatiti migrante u slučaju da dođu. Taj je plan i sada aktuelan, ali ga ne aktiviramo još uvijek, jer se ne nalazimo u tako složenoj situaciji“, naglašava Mektić.

Ministar sigurnosti iznio je podatak da je jedna petina radnih mjesta u Graničnoj policiji BiH nepopunjena, te da je neophodno odobriti dodatna sredstva za angažman policijskih službenika.

To je 500 službenika, sada iscrpljujemo ljude na način da ih sa jednog dijela granice pomjeramo na južni dio, a onda oslabimo na tom dijelu. Sada nam se širi pojas ulazaka. Ovdje mora država, pogotovo parlamentarci, da nađu načina da se stvore dodatni finansijski kapaciteti da se popune resursi naših službi i agencija da možemo da blagovremeno i efikasno reagujemo na ovaj problem“, veli Mektić, te dodaje da je sadašnja sistematizacija pravljena za normalne uslove funkcionisanja.

No, istakao je da i pored svega, BiH se uspješno nosi sa problemom migracija, što su ocijenile i međunarodne organizacije.

Sve ćemo preduzeti i staviti sve naše resurse u funkciju da upravljamo ovom migrantskom krizom, ali ovo očigledno ne treba posmatrati kao problem BiH i bh. institucija. Ovo je problem koji se sada otvara ponovo od Turske, preko Grčke, Albanije, Crne Gore, BiH prema zapadnoj Evropi. Ovo se ne može rješavati u sklopu intervencije same BiH. Ovdje se moraju uključiti, vidjeću to sutra na konferenciji u Sloveniji, Frontex, evropske institucije za zaštitu granica i borbu protiv ilegalnih migracija. Zatražiću da dođe monitoring na sve granične prelaze, pa i na granice sa Crnom Gorom i Hrvatskom. Mi u BiH imamo posebnu odgovornost, jer štitimo vanjsku granicu EU od preko hiljadu kilometara“, kazao je Mektić, te dodao da dok je on na poziciji ministra sigurnosti, BiH neće okretati glavu od problema, te da će učiniti sve da se spriječi ulazak bilo kojeg ilegalnog migranta.

Na kraju je naglasio da je svjestan da BiH nije krajnja destinacija migranata, nego tranzitna zemlja ka zapadnoj Evropi, ali da to bh. institucije ne oslobađa odgovornosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh