ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Banja Luka: Crnadak, Edward i Caroline Ferguson posjetili udruženja za osobe sa Downovim sindromom

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH i njegova supruga Caroline Ferguson, član organizacionog odbora Diplomatskog zimskog bazara, danas su posjetili dva udruženja koja se bave pružanjem podrške djeci i osobama sa Downovim sindromom i poteškoćama u razvoju u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

U pitanju su udruženja “Dajte nam šansu – Zvjezdice” i “Daun sy i mi”, čiji je rad finansijski podržao Diplomatski zimski bazar.

Ponovo sam fasciniran velikom predanošću i ogromnom energijom koju oba ova udruženja pokazuju i želim im se zahvaliti za sve što rade za djecu i porodice koje su uključene u program kojim se bave“, rekao je Crnadak.

Izrazio je zadovoljstvo što se vidi napredak u ovim udruženjima što pokazuje da oni ne staju nego stalno idu napred i otvaraju nove mogućnosti za djecu.

Ovdje ne smije biti politike, šaljem apel svima da se svi zajedno uključimo, svi nivoi vlasti i podržimo koliko možemo posao koji ovi timovi rade“, kazao je Crnadak.

Caroline Ferguson objasnila je da je Diplomatski zimski bazar jednodnevni događaj koji se održava u Sarajevu na kojem skoro sve ambasade, diplomatske i nevladine organizacije se udruže i prodaju svoje proizvode kako bi pomogli rad ovakvih organizacija. Prema njenim riječima bazar posjeti oko 15.000 posjetilaca.

U radu na tom događaju bila mi je velika želja da podršku proširimo na organizacije diljem BiH“, kazala je ona.

Naglasila je da Udruženje “Down sy i mi” ima značajan projekat rada logopeda sa djecom, što je nakon određenog vremena omogućilo da djeca koja prije nisu mogli govoriti osnovne stvari, nakon rada sa logopedom postignu veliki uspjeh.

Prošle godine bazar je oborio sve rekorde, prikupljeno je oko 200.000 KM tako da smo bili u mogućnosti podržati 20 organizacija“, kazala je Caroline Ferguson.

Edward Ferguson istakao je da je Diplomatski zimski bazar sjajna priča u kojoj predstavnici međunarodne zajednice i predstavanici BiH zajedno rade za sjajan cilj.

To je prilika za nas predstavnike međunarodne zajednice da na neki način uzvratimo za sve što nam ova zemlja kao domaćin pruža i daje“, kazao je Ferguson i dodao da je značajno podržati rad udruženja kao što su dva koje su posjetili danas u Banjaluci.

Ana Nikolić iz Udruženja “Down sy i mi” zahvalila je organizatorima bazara i svim donatorima.

Zahvaljujući tome naša organizacija već treću godinu zaredom provodi projekat pod nazivom ‘Logopedski tretmani za djecu sa Down sindromom‘”, rekla je Nikolić.

Amela Mujanić, logoped Udruženja, istakla je da je projektom obuhvaćeno 20 djece sa Downovim sindromom uzrasta od 18 mjeseci do 16 godina.

Tretmani su jednom do dva puta sedmično, a uključena su četiri logopeda“, rekla je Amela Mujanić.

Željka Perišić, iz Udruženja “Dajte nam šansu – Zvjezdice”, istakla je da pružaju podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju sa naglaskom na porodicu djeteta.

Sve porodice koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju kod nas mogu doći bez obzira na dob, stepen, vrstu poteškoće. Mogu koristiti naše usluge i tretmane psihologa, logopeda, defektologa, socijalnog radnika, medicinske sestre. Zapravo, ono što mi nudimo jeste usluga kratkog boravka i predaha roditelja od svakodnevnog života koji je svima nama teret“, kazala je Željka Perišić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh