ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Kazne od 200 do 1.500 KM zbog loženja vatre u šumama i njihovoj blizini

Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo (KS) upozorava na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara, s obzirom na to da u ovom periodu veći broj građana posjećuje planine i izletišta, kao i da se izvode proljetni radovi na uređenju zemljišta.

Šuma - Ilustracija/Instagram

Apeluje se na izletnike, a posebno na vlasnike zemljišnih parcela koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali požar, piše “Fena”…

“Članom 73. Zakona o šumama KS predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu može se ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena, uz pridržavanje propisanih uslova i mjera sigurnosti”, podsjećaju iz Uprave.

Također, mole građane da, ukoliko uoče šumski požar, odmah o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, MUP KS, Upravu za šumarstvo KS ili KJP “Sarajevo šume“. Ističu da je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

“Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi, mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema”, navode iz Uprave za šumarstvo.

Naglašavaju da je u 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara čovjek, a tek u malim procentima su to udar groma, ekstremne temperature ili drugi uzročnici, saopšteno je iz Press-službe KS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh