BiH

Normalizovanje stanja: Vodostaji većine rijeka u BiH u opadanju ili stagnaciji

Nakon prestanka padavina, vodostaji većine rijeka na području Bosne i Hercegovine su u stagnaciji ili opadanju, a nadležne službe su i danas u punoj pripravnosti i spremne da intervenišu u slučaju potrebe, podaci su entitetskih uprava civilne zaštite, javlja Anadolu Agency (AA).

Porast vodostaja rijeka - Fena.ba

Vodostaji svih rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona (USK) su u blagom opadanju, tako da postepeno dolazi do normalizovanja stanja. Zbog oborinskih voda dolazi do plavljenja dvorišta i ugrožavanje objekata. Najveći problemi su neočišćeni odvodni kanali.

“Pojedine putne komunikacije koje su bile u prekidu, ponovo su u funkciji. Nema novih izlijevanja vode, kao ni prijavljenih klizišta. U Bihaću vodostaj rijeke Une trenutno iznosi 145 centimetara i u opadanju je, a za posljednjih 12 sati vodostaj je opao za pet centimetara”, kazala je za AA Majda Kovač iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Stanje bolje u USK

Istakla je da su i dalje odsječena naselja Demirovića brdo i Klisa, gdje ima oko 30 stanovnika kojima je juče dostavljena voda i hrana.

Vrijeme u Bihaću trenutno je stabilno i bez padavina i stanje se popravlja, dodala je Kovač.

Vodostaj rijeke Mutnice u Cazinu je u opadanju i prema posljednjim podacima iznosi 208 centimetara. Rijeka Mutnica se povlači u svoje korito i nema ugroženih objekata ni putnih komunikacija.

Voda se povlači i s poplavljenih područja i u općini Sanski Most gdje je vodostaj rijeke Sane trenutno 355 centimetara i ima tendenciju opadanja. U posljednjih 12 sati vodostaj je opao za 19 centimetara, a u posljednja 24 sata čak za 49 centimetara.

“Iako je došlo do pada vodostaja, djelimičnog povlačenja vode, i dalje su poplavljena poljoprivredna zemljišta u naseljima Mahala, Novo naselje, Zdena, Šabića Klanac. U ostalim općinama još uvijek ima popljavljenih područja, ali se situacija bitno popravila u odnosu na prethodni dan. I danas su nadležne službe u punoj pripravnosti spremne da intervenišu u slučaju potrebe i prate situaciju na terenu”, kazala je Kovač.

Trebižat miruje

U Posavskom kantonu vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka, dok je vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona granicama normalnog. U Srednjebosanskom kantonu vodostaji svih vodenih tokova su u blagom opadanju.

Kada je riječ o Zapadnohercegovačkom kantonu, vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 07:30 sati, iznosio je 269 centimetara, dok je jučer iznosio 270 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava), napominju iz FUCZ.

Vodostaji većine rijeka na području bh. entiteta Republika Srpska su takođe u stagnaciji ili opadanju, podaci su entitetske Republičke uprave civilne zaštite RS.

“Vodostaj Sane u Prijedoru je manji za 25 centimetara u odnosu na mjerenja od sinoć. U Novom Gradu vodostaj Une je također manji, u Kostajnici Una bilježi rast za jedan centimetar, ali to je maltene stagnacija. U Kozarskoj Dubici Sava i Una su u stagniranju, ali su iznad kote vanredne odbrane od poplave”, izjavio je Željko Stojanović, portparol entitetske Republičke uprave civilne zaštite RS.

Prema njegovim riječima, Vrbas bilježi pad vodostaja, kao i Bosna u Doboju i Spreča.

“Rijeka Sava duž svog toka kroz (bh. entitet) RS, opštine Kozarska Dubica, Gradiška Srbac, Šamac i dalje bilježi rast vodostaja. ali kontrolisani rast što je i normalno u ovakvim situacijama jer ona je krajnji recipijet sve ove vode koja se pojavila u Sani, Uni, Vrbasu drugim rijekama”, rekao je Stojanović.

Una presjekla nekoliko dionica

On je istakao da je civilna zaštita u proteklim danima bila u kontaktu s lokalnim zajednicama tako će i ostati sve dok traje opasnost od poplave.

“Isporučili smo pumpe za ispumpavanje vode određenim lokalnim zajednicama kao što je Kostajnica i Kozarska Dubica. Pratimo situaciju i reagujemo prema potrebi, naše jedinice za spasavanje na vodi i pod vodom s pumpama velikog kapaciteta su u stanju pripravnosti, ali nisu angažovane jer u ovom trenutku nema potrebe za tim. Situacija se popravlja, ali treba sve to ispratiti kako valja”, kazao je on.

Domaćinstva koja su zaplavljena u proteklim danima i dalje su u istoj situaciji.

“Rijeke se izlijevaju na nebranjena područja, pri ovom vodostaju to je uobičajeno. Prati se situacija u Kostajnici, prati se situacija sa određenim naseljima koja su u blizini rijeke Une, vreće sa pijeskom su spremne, podijeljene. Ni u jednom trenutku nije bilo ugoženih života, što se zaplavljenosti tiče to je evidentirano u Prijedoru Novom Gradu, Kostajnici…” kazao je Stojanović.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK) javljaju da je i dalje je na snazi obustava saobraćaja na dionici Špilja-Vrioci na magistralnom putu M-14 Bosanska Dubica-Kostajnica, zbog izlijevanja rijeke Une. U funkciji su alternativni pravci.

Do izlijevanja rijeke Une došlo je i u mjestu Kostela na dionici magistralnog puta M-14 Bihać-Srbljani. Na navedenoj dionici saobraća se otežano.

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-408 Drvar-Martin Brod.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh