BiH

Čavić o manipulacijama tokom popisa – Lažna slika o broju Bošnjaka

Lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ustvrdio je da popis stanovništva, kada je u pitanju teritorija Republike Srpske, prati niz manipulacija.

No image - Haber.ba


Dragan Čavić (Foto: Arhiva)

“Smatramo da Zavod za statistiku RS-a nije preduzeo neophodne korake kojima bi se spriječilo da se osobe koje žive van RS-a duže od godinu, prvenstveno Bošnjaci, popisuju kao da imaju stalno prebivalište u RS-u. Sa terena dobijamo informacije da jedan nosilac domaćinstva u odsustvu daje podatke i za 20 drugih osoba”, naveo je Čavić.

“Prema instrukcijama Islamske zajednice BiH, stvara se fiktivni broj stanovnika u RS-u. Podsjećam da će prema važećim zakonima, nacionalna struktura zaposlenih u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti biti shodno posljednjem popisu stanovništva. I dok će popis u Federaciji BiH pokazati stvaran broj Srba, u RS-u na osnovu lažne slike etničke strukture stanovništva će biti daleko veći broj Bošnjaka nego ih faktički tu i živi”, kazao je Čavić. Predsjednik NDP-a podvukao je da za to najveću odgovornost snosi Vlada RS-a te naglasio da ovoj zemlji najmanje treba lažna slika o broju pripadnika konstitutivnih naroda.

U jučerašnjem obraćanju novinarima u Banjoj Luci Čavić je uputio niz kritika na izvještaj o izvršenju budžeta RS-a za prvih šest mjeseci ove godine. Ustvrdio je da Vlada RS-a obmanjuje javnost pričama o budžetskim uštedama iz kojih je namirila sredstva za povećanje penzija za 3,5 posto i plata budžetskim korisnicima za 5 posto.

“Vlada ne štedi, nego svjesno ne izvršava obaveze preuzete budžetom, na način da je od predviđenih 30, za podsticaj poljoprivredi isplatila svega 1,2 miliona KM. Ukinuta je i isplata materijalnih troškova školama, policiji i sudovima, čime su se namaknula 22 miliona za povećanje penzija”, rekao je Čavić.

Vladu je optužio i da je emitovanjem trezorskih zapisa prekršila Zakon o dugu i zaduženju RS-a. Uz podsjećanje da je odlukom Narodne skupštine RS-a i Zakonom o budžetu za ovu godinu predviđeno unutrašnje zaduživanje emisijom trezorskih zapisa u ukupnom iznosu od 66 miliona KM, Čavić je naveo da se RS do sada zadužio 180 miliona KM.

Vlada krši zakon

“Jedina institucija koja može donijeti odluku o povećanju zaduženosti je Narodna skupština RS-a. Kako je Vlada odlučila da krši zakon, tako mi razmišljamo o tome da pokrenemo pitanje njihove krivične odgovornosti”, izjavio je Čavić.

Lider NDP-a osvrnuo se i na javne istupe bivšeg direktora Uprave za geodetske poslove RS-a Tihomira Gligorića, koji je ustvrdio da u RS-u vlada zemljišna mafija. “Tim izjavama potvrdili su se svi moji navodi o zemljišnoj mafiji koja je u sprezi s najužim rukovodstvom SNSD-a, a tipičan primjer te mafijaške politike je Banja Luka”, rekao je Čavić.

(oslobođenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh