BiH

Penzioneri FBiH – "Neimaština nam je došla do grla"

Topli obrok veći od mirovine • Da ne plaćaju na rate i pomoću udruga, umirovljenici se uopće ne bi mogli ni grijati zimi • Nas 60 posto ima mjesečna primanja 310 KM i od toga ne bismo mogli platiti drva ili ugalj, kaže u intervjuu za Oslobođenje Ivan Kožul, predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika FBiH.

No image - Haber.ba


Penzioneri (Foto: Arhiva)

• Gospodine Kožul, kako će penzioneri preživjeti predstojeću zimu, da li uopšte imaju novca za grijanje svojih domova?

– Pritisak umirovljenika na udruge je sve veći, jer im je stanje iz dana u dan sve gore. Mi smo u Savezu županijskih udruga redovno u kontaktu s njima, naročito ovih dana zbog omogućavanja plaćanja umirovljenicima ogrjeva na rate. Njima to znači spas i zahvalni su zbog te mogućnosti. Da ne plaćaju na rate i pomoću udruga, umirovljenici se uopće ne bi mogli ni grijati zimi. Njih 60 posto ima mjesečna primanja 310 KM i od toga ne bi mogli platiti drva ili ugalj za zimu. Za grijanje domaćinstva u zimskim mjesecima je potrebno oko 200 KM. Umirovljenici ne mogu plaćati ni hranu, a kamoli ostalo. Zvanična statistika kaže da za hranu u FBiH mjesečno treba 500 KM, a većina naših umirovljenika ne može sa svojim mjesečnim primanjima pokriti ni 50 posto od tog iznosa za hranu. A gdje su ostali troškovi, lijekovi, režije… Dolazi vrlo teška zima i prilična je gužva na terenu za plaćanje u ratama za grijanje.

Pet posto je sigurno

• Obećano je povećanje penzija od pet posto, i to od januara naredne godine. Vjerujete li da će se to ispoštovati i da će ostati neizmijenjeno u narednoj godini?

– Mi, svi penzioneri u Federaciji BiH, zahtijevali smo povećanje od deset posto na način da bude pet posto ove godine, a pet iduće. Federalni premijer je kazao da to nije realno, da će od januara biti pet posto, a mi ćemo pratiti priliv sredstava u 2014. godini, iako nisam optimista. Ukoliko to bude, desilo bi se novo povećanje za još pet posto. Vjerujem u ovih pet posto od prvog mjeseca i da će se to moći održati.

• Penzioneri su bili spremni izaći na protest pred zgradu Vlade FBiH ukoliko im se ne poveća penzija. Postoji li još takva prijetnja?

– Kad nam je saopćeno da će se povećati penzije za pet posto od prvog mjeseca 2014, mi smo to rekli našim upravnim organima. Oni su to prihvatili, ali sa mnogo negodovanja, s obzirom na to da smo svjesni situacije u Federaciji. Sumnje je bilo, a i sada je prisutna. Ima udruga iz kojih nam prigovaraju da nismo dobili napismeno odluku o povećanju penzija.
Penzioneri, bez obzira na svoje fizičko stanje, kronična oboljenja koja imaju, bili su spremni doći na protest u Sarajevo. Interesovanje je bilo takvo da su u nekim sredinama bila spremna doći i po dva-tri autobusa umirovljenika. Procjene kažu da se na protestima pred zgradom Vlade FBiH u Sarajevu moglo okupiti i do 8.000 umirovljenika. To pokazuje da je ovoj populaciji neimaština došla do grla. Možete li misliti da je topli obrok kod velikog broja radnih organizacija ili državnih institucija veći od prosječne mirovine.  

Na dnu ljestvice

• U parlamentarnoj proceduri su izmjene i dopune Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje FBiH. Njima se predviđa da buduće, ali i dosadašnje troškove vještačenja snosi federalni Zavod PIO/MIO. Kako penzioneri gledaju na takav prijedlog?

– Taj slučaj je bio aktualan i prije tri godine. Naš savez iz Mostara i Savez penzionera/umirovljenika FBiH iz Sarajeva preporučili su da se to ne prihvaća. Još tada u federalnom Zavodu PIO/MIO FBiH nije bilo minusa, a sada imamo veliki deficit. Zamislite kad bi nam još tu obavezu nametnuli, kad bi Zavod PIO/MIO morao vratiti dugovanja od prethodnih sedam godina u milionskom iznosu, to bi bilo izuzetno opasno, nekorektno i neljudski. I ovako umirovljenici stalno misle da neće dobiti ni pet posto povećanja, s obzirom na to da su svjesni finansijske situacije u vezi sa ubiranjem doprinosa. Mi upućujemo apel svim odgovornim, Vladi kao predlagaču, pa i Parlamentu, da dobro razmisle šta će se desiti sa umirovljenicima ako im u ovom trenutku bude uzeto oko sedam miliona KM za nastavak redovnog plaćanja vještačenja. Prihvatanje takve obaveze, a bez prethodnog povećanja doprinosa, nemoguće je. Federalni Zavod PIO/MIO to ne bi bio u stanju raditi. Eventualno bi bilo moguće tek povećanjem naplate doprinosa u visini koštanja medicinskih vještačenja. Pravedno je da svi snosimo tu odgovornost, a ne samo umirovljenici. Sve je ionako palo na nas koji smo na dnu ljestvice po standardu života.

• Vlada FBiH je u dva navrata dosad dala saglasnost za prodaju neperspektivne imovine federalnog Zavoda PIO/MIO. Podržavate li to kao način za smanjenje deficita u kasi Zavoda?

– Mislim da od toga nema velike koristi. Deficit koji iznosi 77 miliona KM, a toliki je bio pred zadnju isplatu mirovina, velik je i to bi, možda, kad bi se sve prodalo, pokrilo tu dubiozu. To nije rješenje, ali se ljudi hvataju za slamku kad se dave.

• Dva saveza penzionera u FBiH, iz Mostara i Sarajeva, u zadnje vrijeme nastupaju zajedno. Jesu li vaši ciljevi jedinstveni?

– Svi umirovljenici u Federaciji imaju iste ciljeve, tačnije, iste probleme. Naša dva saveza to prepoznaju, imamo dobre odnose i uglavnom se naši zahtjevi podudaraju. Surađujemo na visokoj razini i nadamo se da će tako ostati ubuduće.

(oslobodjenje)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh