BiH

Nakon trećeg sastanka u Bruxellesu – Füleov džoker iz rukava!

Kada se pogleda 12 tačaka, odnosno zaključaka trećeg sastanka u Bruxellesu, iz toga ne proizlazi ništa obećavajuće, kaže za Oslobođenje Mile Lasić, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

No image - Haber.ba


Štefan Füle (Foto: Oslobodjenje)

– Ali, pošto Evropska unija drži korbač u rukama, nije sve propalo. U dogovoru oko presude Sejdić – Finci problem nije EU, već lideri naših političkih partija, tačnije ona partija što se zanosi da je lijeva, a ustvari je desna i predstavlja se lažnim patriotizmom, smatra prof. Lasić.

Pamet i uvažavanje

Jedan od podnosilaca tužbe protiv BiH u Strasbourgu Dervo Sejdić kazao nam je jučer da je liderima napredak i to što su odlučili nastaviti razgovore.

– Rješenja neće biti bez jake intervencije Evropske komisije. Mislim da komesar Štefan Füle ima džokera u rukavu, ali da čeka zadnji momenat za dogovor bh. lidera. Kod nas ima pameti, ali nema uvažavanja, jer stalno traje predizborna kampanja. Kad je u pitanju rješenje koje je predstavila Evropska komisija, što reče moj kolega Finci, možda lideri i nisu bili na istom sastanku ili svi ne razumiju engleski. Neki izvori kažu da bi model SDA mogao biti osnova za rješenje, naglasio je Sejdić.

Prema njegovim riječima, suspenzijom IPA sredstava posljedice bi trpjela privreda, “što je za nas sirotinju veliki novac”.

– Ali, to nije novac iz džepova političara i kod nas je i dalje zastupljena teza “da ću glasati za svoga bez obzira što on krade”. Sve dok tako budemo razmišljali imaćemo ovakvo stanje u državi, zaključio je Sejdić.    

Među 12 zaključaka trećeg sastanka u Bruxellesu nalazi se i onaj da su “svi glavni politički faktori i čelnici vlasti na državnom i entitetskim nivoima saglasni s nastavkom europskog puta i nastavit će s unutrašnjim razgovorima kako bi pronašli rješenje za ova bitna pitanja. Dijelovi Mape puta potrebni za aplikaciju za članstvo BiH u EU dogovoreni u junu 2012. godine u Bruxellesu ostaju na snazi. Nijedno od obećanja koje su dali bh. čelnici kao i čelnici institucija BiH, a koje je predočeno u deklaraciji od 1. oktobra nije ispunjeno, iako su se oni usaglasili o principima”. Profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić napominje kako je među 12 zaključaka komesara Fülea i onaj koji kaže da je neophodno eliminisati diskriminaciju nacionalnih manjina u BiH.

– EU je jedan od svjedoka i garanta Daytona i taj sporazum nije formirala Parlamentarna skupština BiH, a sada se od nas traži da provedemo presudu. Politički je nemoralno da EU prebacuje svu odgovornost na BiH, za odredbe iz Ustava koji smo morali potpisati kako bi stao rat. Najmanje što trebaju uraditi je ponuda ustavnih promjena, ali iz EU neće da kažu Hrvatima kako oni sada nisu na redu, smatra prof. Ibrahimagić, te dodaje kako je neukusno pod presudom Sejdić – Finci rješavati pitanje hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Sljedeća faza

– Hrvatsko pitanje rješavat će se kroz rješenje o ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i to je sljedeća faza izmjena Ustava, napomenuo je prof. Ibrahimagić.

Članice Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH izrazile su razočarenje neuspjehom dogovora u vezi sa rješenjem odluke Sejdić – Finci, te istakle kako će zaustavljanje procesa integracija uticati na svakodnevni život uskraćivanjem bespovratnih sredstava EU kada se BiH sve više zadužuje kako bi umanjila budžetske deficite.

Među zaključcima je i taj kako Evropska komisija očekuje informacije od bh. vlasti što prije, a da će zakazivanje narednog sastanka zavisiti upravo od ispunjenja dva minimalna uslova – rješenja pitanja Sejdić – Finci i uspostave mehanizma koordinacije.

(oslobodjenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh