BiH

Ramiz Salkić – Produžiti popis stanovništva u RS-u

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić poziva nosioce funkcija u institucijama zaduženim za provođenje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini da donesu odluku o produženju krajnjeg roka za popis u onim popisinim krugovima u kojima je proteklih dana došlo do obustave u ovom procesu.

No image - Haber.ba


Ramiz Salkić (Foto: Arhiva)

“Smatram kako su se stekli apsolutno svi preduslovi da se popis stanovništva produži u općinama i popisnim krugovima u kojima je, zbog nedostatka popisnica, popis obustavljen nekoliko dana. Evidentno je, prema informacijama s terena, da su problemi s nedostatkom popisnog materijala posebno naglašeni u Republici Srpskoj i to u općinama u kojima je zabilježen značajan intenzitet povratka, poput lokalnih zajednica: Bratunac, Srebrenica, Zvornik, Bijeljina-Janja, Prijedor, Doboj, Banja Luka, Bosanski Novi i drugim sredinama. Sve procjene govore kako se popis u ovim sredinama neće moći kvalitetno obaviti u skladu s propisima do krajnjeg roka, 15. oktobra”, istakao je Salkić.

S obzirom na to da su problemi zbog nedostatka popisnog materijala u ovim sredinama nastali zbog loše procjene nadležnih statističkih institucija, koje nisu na vrijeme dostavile lokalnim popisnim komisijama dovoljno popisnica, Salkić je pozvao direktore Agencije za statistiku BiH i Zavoda za statistiku RS da produže rok za popis stanovništva u onim sredinama u kojima su evidentirani problemi.

“Pozivam ih da se produženje roka izvrši za onoliko vremena koliko je potrebno za potpuno okončanje popisa stanovništva i da javno saopće ovu informaciju, kako bi građani blagovremeno bili upoznati da će im se pružiti zakonska mogućnost da se popišu”, izjavio je potpredsjednik Narodne skupštine RS.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh