BiH

Bliži se 15. oktobar – Popisnice nestale, popisivača sve manje

Odustajanje popisivača od popisivanja nije jedini problem s kojim se susreću u Agenciji za statistiku BiH. Naime, alarm za uzbunu je zazvonio kada se pojavila informacija da nedostaje popisnica P1 (popisnice za osobe) na terenu, a nepoznato je i gdje se nalazi oko milion popisnica koje su distribuirane na teren.

No image - Haber.ba


Popis stanovništva (Foto: Haber.ba)

Stoga je Agencija za statistiku BiH odlučila da hitno štampa 50.000 popisnica i dostavi Republičkom zavodu za statistiku Republike Srpske, a naloženo je i da entitetski zavodi što prije dostave izvještaj o tome gdje su prazne popisnice koje su dostavljene na teren, kao i izvještaj o rezervnim količinama od deset posto, koje su dobile popisne komisije lokalne samouprave i rezervnim količinama popisnica koje su entitetski zavodi preuzeli iz rezervi Agencije za statistiku.

Mirsada Adembegović, savjetnica za odnose s javnošću Agencije za statistiku BiH, kaže da najviše nedostaje popisnica u općinskim popisnim komisija u RS-u.

– Nedavni događaj koji se desio na prelazu u Skelanima kada je zaustavljena osoba koja je sa popisnicama od popisa 2013. u BiH željela preći u Republiku Srbiju, i onaj iz Srebrenice kada se popis obavljao u kafiću, dva su zbog kojih su popisivači suspendovani, kažu iz Federalnog zavoda za statistiku.

– Ono što sigurno možemo tvrditi je to da će biti suspendirani svi oni koji ne obavljaju svoj posao po instrukcijama dobivenim na instruktažama i metodološkim uputama, ističe Hidaeta Čolović iz Sektora za statistiku stanovništva i društvene statistike Federalnog zavoda, te dodaje da je u Federaciji BiH odustalo 374 popisivača, a u Republici Srpskoj 320.

Maltretiranje

– Na području RS-a oko 12 popisivača je zamijenjeno zbog nepoštovanja metodoloških uputstava. Veći dio popisivača je zamijenjen iz rezervnog broja, pojasnila je Čolović.

Na pitanje šta će biti sa provjeravanjem domaćinstva u kojima je popisano i do 20 članova jedne porodice, ona kaže da će sve biti provjereno u samom procesu obrade.

Pored ponavljanja popisa u pet krugova Srebrenice, teško je reći da li će se u još nekim mjestima ponavljati popis, navode iz Federalnog zavoda za statistiku, iako je rok za završetak popisa 15. oktobar. 

– Gdje god budu uočene nepravilnosti, vršiće se ponavljanje, pojašnjavaju u Zavodu. 

 Pritužbe popisivača na maltretiranje građana nisu zabilježene, mada priče sa terena govore suprotno.

– Do sada nemamo informacija da je neko od popisivača podnio prijavu protiv građana. Međutim, raspolažemo informacijama da u pojedinim općinama popisivači imaju pritisak da vrše popisivanje na način koji nije u skladu sa metodološkim uputstvima koje je propisala Agencija za statistiku BiH, kazala nam je Veljka Mlađenović iz Republičkog zavod za statistiku Republike Srpske.

(oslobodjenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh