BiH

Građani pobijedili banku – Okružni sud presudio da ih je Hypo banka zakidala na kamatama

Banjalučka Hypo banka protivpravno je zarađivala na štetu klijenata koji su podizali kredite vezane za švajcarski franak kroz pogrešan obračun ugovorene promjenljive kamate od 2009. godine, pokazala je prva pravosnažna sudska presuda protiv banaka u BiH.

No image - Haber.ba


Hypo banka (Foto: Arhiva)

Naime, kako pišu Nezavisne novine, Okružni sud u Banjaluci je 6. septembra odbacio žalbu Hypo banke na lanjsku presudu Osnovnog suda po tužbi dvoje kreditnih dužnika koji su podigli stambeni kredit sa valutnom klauzulom u francima (CHF) koja je vezana za vrijednost Libora (Londonska međubankarska stopa).

Suština presude je da Hypo banka, iako ugovorom obavezna, nije snižavala visinu ukupne promjenjive kamatne stope na kredit u periodu od 2009. do 2012. godine, kada je Libor na međunarodnom tržištu padao, već ga je ostavila na prethodnom višem nivou.

Sud konstatuje da je Hypo banka s klijentima 2007. godine ugovorila kamatu od 6,75 posto (Libor od 2,5 posto plus marža banke od 4,75 posto). Ukupnu kamatu je u skladu s rastom Libora u 2008. povećala na 7,25 posto, da bi je 2009. vratila na 6,75 posto i zadržala na tom nivou sve do 2012. godine, iako se Libor snižavao (sa tri na 0,5 posto).

U banjalučkoj Hypo banci kažu da detaljno analiziraju odluku Okružnog suda ističući pritom da će tražiti izjašnjenje Vrhovnog suda RS, pišu Nezavisne.

“Imajući u vidu različite odluke sudova u ovakvim ili sličnim sporovima u BiH, već sada je izvjesno da ćemo, iako se radi o relativno malom iznosu koji je dosuđen (2.527), zahtijevati da se o pitanju koje je bilo predmet tužbe izjasni i Vrhovni sud RS”, navode u Hypo banci.

(nezavisne)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh