BiH

Milinović odgovorio Izetbegoviću – Popis se može produžiti!

Direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenko Milinović odgovorio je danas članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću na pismo upućeno 9. oktobra ove godine, a u povodu ''uočenih nepravilnosti u procesu provođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova'', javlja Anadolija.

No image - Haber.ba


Popis stanovništva (Foto: Haber.ba)

Izetbegović je u pismu, podsjetimo, izrazio zabrinutost informacijama s terena, posebno u vezi s problemima koji su se pojavili u određenim sredinama u kojima žive Bošnjaci u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Više od milion praznih popisnica

”Uvjeravam Vas da će sve osobe biti popisane i ako Centralno popisno povjerenstvo BiH ocijeni potrebnim, uputit će se zahtjev nadležnim organima da se Popis produži. Odluku o tome će donijeti nadležne institucije”, napisao je, uz ostalo, Milinović u pismu Bakiru Izetbegoviću.

Milinović je, nadalje, naveo da je ”trenutno na terenu u opticaju više od milion praznih popisnica P1”.

”U nekim općinama javlja se nedostatak popisnica kod određenog broja popisivača, ali taj problem se rješava putem preraspodjele popisnica između popisivača unutar općine, a ako ne može na taj način, (onda raspodjelom) između općina, pa i entiteta. O ovome smo jučer i danas obavijestili entitete, iako bi sukladno nadležnostima, te probleme trebali i morali rješavati entitetski zavodi i bez naših instrukcija”, naglasio je Milinović.

Agencija za statistiku BiH, pojasnio je Milinović, propisala je metodologiju popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH, kao podzakonski akt objavljen u službenim glasnicima BiH, entiteta i Distrikta Brčko, Naputak za popisivače, općinske/gradske instruktore, Procedure imenovanja Popisnih povjerenstava i izbor općinskih  instruktora i popisivača, kojima je reguliran rad svih sudionika u procesu Popisa, sukladno Zakonu o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013. godine.

Odgovornost

”Obaveza i odgovornost svih sudionika u Popisu je da poštuju Zakon i navedene akte, što smo dodatnom instrukcijom od 2. 10. 2013. godine i tražili od entitetskih zavoda, da o tome upozore popisivače putem općinskih popisnih povjerenstava”, naglasio je.

Zakonom o popisu kućanstava i stanova u BiH od 2013. godine, Zakonom o provedbi i organizacija popisa stanovništva, kućanstava i stanova u RS, Metodološkim uputama entiteta, za organizaciju rada na terenu, za terenski rad su odgovorni općinska/gradska popisna povjerenstva i entitetski zavodi za statistiku, a Agencija za provedbu popisa na teritoriji Distrikta Brčko.

”Sukladno zahtjevu entitetskih zavoda za statistiku, tiskano je 4.600.000 popisnica P1 (popisnica za osobe) koje su distribuirane na teren, sukladno listi koju su dostavili entitetski zavodi, u okviru čega je za svaku općinu obezbijeđeno deset posto rezervi i šest posto rezervi Agencije, koja je, također, dodijeljena entitetskim zavodima’, navedeno je u pismu Milinovića članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. počeo je 1. oktobra i trajat će, kako je predviđeno, do 15. oktobra 2013. godine.

U popisu učestvuje oko 19.000 popisivača, a jedan popisivač popisuje jedan popisni krug. Prema Zakonu o popisu, popisivači popisne materijale ne odlažu u skladišne prostore pri opštinskim komisijama predviđene za to, sve dok ne završe sa popisivanjem svog kruga.

(anadolija)


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh