BiH

Mostar – Nestalo novaca u kantonalnom budžetu, radnici prijete štrajkovima

Sindikat uposlenika Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru poručio je sa današnje konferencije za novinare u Mostaru nadležnim institucijama u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da bi štrajk upozorenja koji je danas održan u kampusu tog univerziteta uskoro mogao prerasti u opći štrajk, što uključuje i obustavu rada, te prekid nastavnog procesa, a ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima.

No image - Haber.ba


Univerzitet "Džemal Bijedić" (Foto: Wikipedia)

Uposlenici od Vlade HNK traže uplatu pet zaostalih plaća, uplatu doprinosa i ravnopravan tretman Univerziteta “Džemal Bijedić” sa ostalim korisnicima kantonalnog budžeta.

“Razlog štrajka je katastrofalno loš status uposlenika ovog univerziteta koji su tek primili plaću za aprili 2013. godine”, istakao je predsjednik Sindikata Safet Isić.

Iz tog sindikata tvrde da je glavni uzrok štrajka neuplaćivanje novčanih tranši od strane Vlade HNK. Stoga su uputili oštro upozorenje nadležnim službama, koje, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, ne nalaze rješenje, već, naprotiv, poručuju da novca na kantonalnom budžetu jednostavno nema.

Kao trajno rješenje Sindikat traži da se Univerzitet u narodnoj budžetskoj godini tretira kao javna visokoškolska institucija shodno zakonskim propisima.

Finansijska kriza Univerzitet trese duži vremenski period, stoga uposlenici svoj rad smatraju kao izraz patriotizma i ljubavi prema gradu na Neretvi. Svjesni su teške finanskijske krize ali smatraju da visoko obrazovanje ne može biti poligon za politčka potkusurivanja. Univerzitet u Mostaru je daleko na zadnjem mjestu u odnosu na položaj univerziteta u drugim BH kantonima.

“Plaća uposlenika na Univerzitetu jedva da prelazi iznos od 1000 KM”, kazala je doc.dr. Maja Roso – Popovac. Među parcijalnim rješenjima prevazilaženja teškog finansijskog stanja sindikat ovog univerziteta vidi i slanje profesora u penziju, jer, naglašeno je na press konferenciji, na taj način profesori će imati kakvu takvu socijalnu sigurnost.

(anadolija)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh