BiH

Saobraćaj preusmjeren – Odronio se tek sagrađeni put preko prevoja Čemerno! (VIDEO)

Juče nešto poslije 15 sati došlo je do odrona na novoj dionici puta preko planinskog prevoja Čemerno, pa je saobraćaj preusmjeren starom obilaznicom. Do odrona je došlo na klizištu između tunela Surdup i Čemerno. Oko 18 sati mehanizacija “Hercegovina-puteva” očistila je put pa je saobraćaj normalizovan.

No image - Haber.ba


Odron puta preko prevoja Čemerno (Foto: Screenshot)

Prvi mali jesenji kolokvijum pred važan zimski ispit novi put preko Čemerna nije položio.

Nešto obilnije jesenje kiše bile su isuviše veliko iskušenje, pa je na kritičnoj dionici puta, na padini između tunela Surdup i Čemerno, došlo do odrona zemlje i kamena na kolovoz, saobraćaj je bio obustavljen, a vozila su preusmjerena na staru usku obilaznicu.

Mehanizacija “Hercegovina-puteva” do 18 sati uklonila je sa puta kamen, drveća i zemlju, pa je nakon trosatne obustave saobraćaj ponovo uspotavljen.

Odron se pojavio na strmoj padini, na istom mjestu gdje je početkom godine klizište odnijelo tek sagrađeni put, pa su zbog toga radovi bili produženi, a put stabilizovan bušenjem dubokih šipova.

Na nestabilnoj strmoj padini iznad puta jasno se može vidjeti pukotina i rasjed dug dvadesetak metara, pa je vrlo izvjesno da bi i u narednom periodu poslije kiša i snjegova moglo doći do pojave novih odrona.

Samo na ovoj kratkoj dionici gdje se pojavio odron nisu postavljene velike zaštitne betonske kocke, pa je za očekivati da se u narednom periodu prije zime izvedu neophodni radovi, postave šipovi, betonske kocke ili zaštitne mreže kako bi se spriječili novi odroni.

Garantni rok za novi put traje cijele dvije godine, do avgusta 2015. pa je za očekivati da u tom periodu izvođač radova “Integral-inženjering” izvrši popravke i otklanjanje eventualnih nedostataka koji bi stručnjaci i kontrolni organi mogli da uoče.

(rtv bn)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh