BiH

Zlatko Lagumdžija – Na sastanku su se otvorila vrata dogovoru!

Nadamo se da će Evropska komisija u narednih nekoliko dana izaći s okvirnim prijedlogom rješenja presude Sejdić-Finci oko kojeg se trebamo okupiti, a ne dijeliti, kazao je nakon povratka iz Bruxellesa, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

No image - Haber.ba


Zlatko Lagumdžija (Foto: Haber.ba)

– Nakon sastanka ima razloga i za zadovoljstvo i nezadovoljstvo, iako nije postignut, otvorila su se vrata dogovoru. Znam da su građani umorni od traženja dogovora i rješenja koje će suštinski riješiti presudu Sejdić-Finci. Moram priznati da svaki put poslije ovakvih sastanaka čovjek se upita vrijedi li i dalje tražiti rješenje u situaciji u kojoj dolazimo sa različitim pozicijama. Što se tiče mene i SDP-a nikada se nećemo umoriti i odustati od potrage za dogovorom, naglasio je Lagumdžija te dodao da je proteklih dana na raznim sastancima bilo različitih stavova, teških riječi, ali da je bolje da se to dešava na sastancima, nego putem medija.

Istakao je da nisu bili u poziciji da dobro shvate prijedlog koji je iznijela Evropska komisija, sa Štefanom Fueleom na čelu jer je bio nedorečen.

– Za SDP je najvažnije da je uvažen princip da se vratimo suštini presude Sejdić – Finci, da riješimo pitanje jednakopravnosti svih građana ove zemlje, bez obzira na to da li su pripadnici konstitutivnih naroda ili Ostalih, da članovi Predsjedništva mogu biti svi građani koji žive u BiH i da će svaki građanin ove zemlje zaokružiti samo jednu osobu iz RS-a i samo jednu osobu iz Federacije BiH. Posebno je važno da smo, kada je u pitanju Federacija skinuli s dnevnog reda dileme ima li ili nema novih karata i podjela Federacije BiH. Nema podjele i nema novih karata, jedinu kartu koju će napraviti neko je karta koju će napraviti birači svojim glasovima, kazao je Lagumdžija.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je kazao da će EK ponuditi rješenje za presudu Sejdić – Finci koje će u osnovi biti prijedlog SDA, Lagumdžija je kazao da mu je prvenstveno žao što Komšić nije bio u Bruxellesu.

– Predsjedništvo je institucija koja treba da predloži ustavne izmjene i zbog toga mi je žao što Komšić nije bio sa nama da iznese svoje stavove i da se za njih bori. Jako je dobro da se gledamo u oči kada jedni drugima govorimo šta hoćemo, a ne da negdje iz zavjetrine pričamo o tome šta bi bilo dobro rješenje, rekao je šef SDP-a BiH, te dodao da prijedlog EK nije ni nalik SDP-u.
 
Kada su u pitanju IPA fondovi, Lagumdžija je podsjetio da nije u pitanju nikakva nova informacija i da se znalo da će biti pokrenut proces za suspenziju fondova ukoliko se ne dođe do rješenja.

– Zaustavljanje implementacije pomoći EU kroz određene fondove je još uvijek stvar koja je u toku i ukoliko bude postignut kapitalan dogovor u narednih nekoliko dana, vjerujem da će to biti riješeno – istakao je.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je kazao da je današnji dan potrošen na priču o provođenju presude Sejdić – Finci, a da je o mehanizmu koordinacije bilo vrlo malo govora.

– Ono što je bitno istaći i što stalno podvlačimo jeste da je Federacija uvijek spremna da bude dio rješenja, kazao je Nikšić.

(oslobodjenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh