BiH

Zlatko Lagumdžija – Bio sam glasan jer sam branio principe i budućnost BiH

Nekim od učesnika nije baš najjasnije šta je predloženo na današnjem sastanku u Bruxellesu, te je to razlog zašto Evropska komisija treba da izađe s jednim jasnim i preciznim papirom – kazao je za Fenu predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Zlatko Lagumdžija.

No image - Haber.ba


Zlatko Lagumdžija (Foto: Arhiva)

Pojasnio je da Evropska komisija “na sto” stavila prijedlog koji je neka vrsta refleksije onoga što oni vide kao neku vrstu rješenje.

– Istina, nije ponuđeno ništa na papiru, ali nam je saopšteno u bilateralnim sastancima koji su uslijedili nakon zvaničnog dijela sastanka – kazao je.

Lagumdžija najvažnijim ocjenjuje činjenicu da je danas jasno rečeno da suština presude mora biti zadovoljena.

– Rekli smo da hoćemo da budemo dio rješenja, a ne problema, a rješenje je sve ono što otvara vrata Evropske unije i uvođenju evropskih vrijednosti u Ustav BiH i što samo po sebi pokreće daljnu integraciju BiH. Trebamo biti oprezni, rješenja do kojih se dođu moraju biti pravno čista i svjesno definirana s pečatom Evropske unije i u pravnom i u političkom smislu kako bi bio otvoren proces integracije u EU, ali i integracije same BiH na način da se vratimo suštini presude i ustavno pozicioniramo mirenje građanskog i nacionalnog – istakao je.

Tokom sastanka, potvrdio je, bilo je različitih ideja te je uputio zahvalnost komesaru Štefanu Fueleu na trudu koji je uložio i koji će, vjeruje, biti nastavljen u cilju definiranja prijedloga EK za rješenje ovog pitanja.

– Vjerujem da je ovo prijelomna tačka u procesu nove suradnje i kooperacije među nama, mada su pojedini mediji, pa i učesnici, danas radije akcentirali tačke sukoba i konfrontacije – naglasio je.

Komentirajući navode pojedinih medija o načinu komunikacije kazao je da je prirodno da u procesu čuvanja principa i budućnosti BiH nekada dođete u sukob i konfrontaciju, ali “opet i samo u funkciji stvaranja pretpostavki za dalju suradnju i kooperaciju”.

– Ako sam nekada, u odbrani principa i budućnosti BiH, bio previše glasan, precizan i energičan nego što je to godilo nečijim ušima…. Možda mi je žao što sam ih doveo u zabludu. U svakom slučaju mi je drago što sam bio vrlo jasan – kazao je.

Kada su u pitanju IPA fondovi, Lagumdžija je podsjetio da nije u pitanju nikakva nova informacija i da se znalo da će biti pokrenut proces za suspenziju fondova ukoliko se ne dođe do rješenja.

– Zaustavljanje implementacije pomoći EU kroz određene fondove je još uvijek stvar koja je u toku i ukoliko bude postignut kapitalan dogovor u narednih nekoliko dana, vjerujem da će to biti riješeno – istakao je.

Smatra da, ukoliko rješenje ne bude postignuto u narednih nekoliko dana, “problem BiH neće biti nekoliko fondova već će se BiH naći u mnogo većim nevoljama”.

– Ukoliko ne bude rješenja, ući ćemo u jednu negativnu spiralu zaustavljanja evropskog puta i konfrontacija unutar zemlje, a što želimo na svaki mogući način da spriječimo. Ne želim da se pomirim s tim da su fondovi izgubljeni za nas i vjerujem da će nam oni, u mjeri u kojoj nađemo rješenje, na fleksibilan način biti i dalje pristupačni – zaključio je Lagumdžija.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh