BiH

Jakob Finci – Sami sebi smo blokirali evropski put i pitanje je kad ćemo ga odblokirati

Nije bilo realno očekivati, pošto 45 mjeseci nismo uspjeli ništa da napravimo, da ćemo za četiri i po dana postići traženi dogovor, kazao je danas za Fenu predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci, jedan od apelanata u Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, upitan da prokometira činjenicu da ni na današnjem sastanku u Bruxellesu nije postignut dogovor o implementaciji presude „Sejdić-Finci“.

No image - Haber.ba


Jakob Finci (Foto: Arhiva)

Po njegovim riječima, žalosno je što je tako, „ali to je naša realnost”.

– Ovim smo sami sebi blokirali evropski put i pitanje je kad ćemo ga odblokirati – rekao je Finci, dodajući da ne misli da se Evropa samo šalila kada je upućivala sve svoje ultimatume  u cilju realizacije, odnosno implementacije ove odluke.

Dodao je da smatra da “naši lideri nisu ozbiljno shvatili šta znači suspenzija iz Vijeća Evrope”.

– Da li su imali na umu da to znači i prekidanje svih ekonomskih, odnosno finansijskih odnosa sa finansijskim institucijama od kojih, na žalost, poprilično zavisimo ovih dana. Jer, onog časa kad ste suspendovani iz Vijeća Evrope suspendovani ste i iz saradnje sa međunarodnim finansijskim institucijama koje jednostavno nisu spremne da finansijski pomažu nedemokratske zemlje. A time što su vas suspendovali vi postajete nedemokratske zemlja – kazao je Finci.

Finci je istaknuo da je jedino što se može učiniti sada, “da se malo presaberemo”.

– Da sjednemo za sto, da malo zaboravimo svoje lične sujete i opterećenja zato što nismo prihvatili ono što drugi predlažu. Da pokušamo naći rješenje koje će ipak BiH u ovom 21. vijeku približiti Evropi, a ne udaljiti je od Evrope i ostaviti je kao ‘crnu rupu’ ne samo na Balkanu nego i u ovom dijelu Evrope, kao jedinu zemlju koja nema nikakve relacije sa Evropskom unijom, koja nema nikakve perspektive da jednog dana uđe u tu Uniju jednostavno zato što ne može da poštuje osnovna ljudska prava, a to je da sve građane svoje zemlje tretira ravnopravno. Ako tako nešto ne možemo uraditi, onda ne možemo ni očekivati da će nas međunarodna zajednica primiti kao ravnopravnog člana u svoje redove. Bez toga ostajemo ‘crna rupa’. Čini se da smo, putem svojih lidera, sami to tražili – kazao je Finci.

(oslobodjenje.ba)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh