BiH

Prognoza MMF-a – BiH se predviđa ekonomski zamah

Međunarodni monetarni fond predvidio je da će BiH ove godine ostvariti mršavi ekonomski rast od pola procenta, dok se snažniji ekonomski zamah očekuje u naredne dvije godine.

No image - Haber.ba


MMF (Foto: Arhiva)

Zemlje Balkana, među kojima i Bosna i Hercegovina, nastavljaju se oporavljati od ekonomske krize, ali je taj oporavak i dalje spor, zaključak je konferencije u Vašingtonu, na kojoj je u utorak predstavljen izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pod nazivom “Svjetski ekonomski izgledi.

Ekonomista MMF-a Jorg Dekresin (Decressin) podsjetio je da je region pogođen krizom u eurozoni, a potom i prirodnim nepogodama. No, istaknuo je da se u našem regionu primjećuje oporavak, ali da se BiH još suočava s velikim izazovima, među kojima je i proces tranzicije koji nije okončan, javlja specijalni izvještača Dnevnog avaza iz Vašingtona.

Međunarodni monetarni fond predvidio je da će BiH ove godine ostvariti mršavi ekonomski rast od pola procenta, dok se snažniji ekonomski zamah očekuje u naredne dvije godine, kada bi ekonomija naše zemlje, prema procjeni MMF-a, trebala rasti za dva (2014.), odnosno za četiri procenta(2015.).

No, to će u velikoj mjeri zavisiti od kretanja u svijetu, najprije u Evropskoj uniji, koja se još nije oporavila od krize te od dešavanja u Sjedinjenim Američkim Državama, koje se suočavaju s velikim izazovima.

U SAD-u, naime, nije postignut dogovor o budžetu zbog čega je vlada, praktično, prestala raditi, a stotine hiljada radnika su na prinudnom odmoru.

Još veći problem predstavlja činjenica da, ako se do 17. oktobra ne podigne granica zaduživanja, Amerika neće više moći plaćati svoje dugove i praktično će bankrotirati.

To bi se negativno odrazilo ne samo na SAD nego i na čitav svijet pa tako i na BiH.

– Neuspjeh da se digne granica zaduživanja, bio bi događaj koji bi imao velike posljedice. Ako takvo stanje potraje, to bi dovelo do ekstremne fiskalne konsolidacije i zasigurno bi spriječilo oporavak SAD-a. To bi dovelo do poremećaja na finansijskim tržištima SAD-a i u drugim zemljama – kazao je glavni ekonomista MMF-a Oliver Blanšar (Olivier Blanchard).

Zaključio je da se, globalno, oporavak od krize nastavlja, ali veoma sporo, te će se svijet i u narednim godinama suočavati s problemima kakvi su visoka stopa nezaposlenosti i velika zaduženost.

(fena)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh