BiH

U sklopu "Sejdić-Finci" – Udruge HVO-a traže uspostavu hrvatske federalne jedinice u BiH

Udruge Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) proistekle iz Domovinskog rata pozvale su u srijedu vodeće hrvatske političare u BiH da zatraže uspostavu hrvatske federalne jedinice na prostoru nekadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne tvrdeći da bošnjačke stranke nastoje Hrvate pretvoriti u nacionalnu manjinu u Federaciji BiH što, kako tvrde, pokazuju time što im ne dopuštaju ni izbor svoga člana državnog Predsjedništva u sklopu rješenja presude "Sejdić-Finci".

No image - Haber.ba


HVO (Foto: Arhiva)

“Evropski put Bosne i Hercegovine moguć je jedino ako Hrvati budu imali identična teritorijalna i ustavna prava kakva ima Republika Srpska, a svaki drugi put hrvatski narod pretvara u nacionalnu manjinu u Federaciji BiH, koja već sada politički djeluje kao bošnjački entitet”, navodi se u pismu Koordinacije svih udruga HVO-a kojega su uputili čelnicima dva HDZ-a u BiH Draganu Čoviću i Martinu Ragužu.

Čović i Raguž sinoć su vodili višesatne neuspješne razgovore sa tri vodeća političara iz Federacije BiH zajedno sa čelnicima SDP-a Zlatkom Lagumdžijom, SDA Bakirom Izetbegovićem i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudinom Radončićem kako bi pokušali provesti presudu Suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” u sklopu koje bi se onemogućilo da mnogobrojniji Bošnjaci Hrvatima ne nameću političke predstavnike u vlasti.

Povjerenik za proširenje Evropske komisije Štefan Fuele za četvrtak je postavio krajnji rok za dogovor političara iz BiH o izboru članova državnog predsjedništva.

Hrvatski branitelji navode kako hrvatski član predsjedništva može jedino biti biran sa područja koje je HVO odbranio u ratu te da taj prostor postane izborna jedinica sa hrvatskom većinom, jednako kao što bi drugi član Predsjedništva trebao biti biran sa područja Federacije BiH koje je nadzirala Armija BiH, upravo jednako kako se srpski član Predsjedništva bira sa područja entiteta Republike Srpske.

Pri tome su kritikovali i Daytonski sporazum da je nakon što je zaustavio rat doveo do narušavanja ustavnih prava Hrvata, te da mu krši kolektivna i pojedinačna prava.

Pregovori čelnika šest najjačih bosanskohercegovačkih stranaka o pronalaženju rješenja za ustavne reforme kojima bi se provela u djelo presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci” nastavljaju se kasno danas u Briselu zajedno sa povjerenikom za proširenje EU Stefanom Fueleom.

(hina)


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh