BiH

Irhanu Foči i Kenanu Ćubari nagrada za građansku hrabrost

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je na danas održanoj 12. sjednici, usvojilo je odluku da se nagrada “Graham Bamford” dodijeli posthumno Irhanu Foči, te Kenanu Ćubari.

Gradsko vijeće Grada Sarajeva - RadioSarajevo.ba

Advertisements

Nagrada “Graham Bamford” se dodjeljuje “pojedincima, građanima Bosne i Hercegovine i stranim državljanima, za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam”.

Podsjetimo, 24-godišnji Irhan Fočo preminuo je u noći između 12. i 13. decembra, kada je skočio u rijeku Miljacku kako bi spasio Aldina Mulića (28), koji je nakon što mu je pozlilo upao u korito rijeke…

Zbog visokog vodostaja i opasnih rolni na rijeci, Fočo se utopio. Njegovo tijelo pronađeno je dva dana poslije u rijeci Bosni kod Visokog, dok je tijelo Mulića pronađeno 28 dana kasnije u sarajevskom naselju Bojnik.

Kenan Ćubara je u novembru prošle godine spasio bebu iz zgrade u požaru koji je izbio u sarajevskom naselju Alipašino Polje, kada je povrijeđeno 19 osoba.

Priznanje “Plaketa Grada Sarajeva” dodijeljeno je Vladi Ragužu, Kurtu Kalcheru i Kulturnom centru “Kralj Fahd”. To je priznanje koje se dodjeljuje građanima Bosne i Hercegovine, stranim državljanima, privrednim društvima, ustanovama, udruženjima građana i drugim pravnim licima za doprinos razvoju Grada u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, nauke, zdravstva i drugim oblastima života i rada”.

Također, na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva usvojena je odluka o dodjeli priznanja Počasni građanin Sarajeva Stjepanu Mesiću, iako je bivši hrvatski predsjednik javno obznanio da takvu nagradu neće primiti.

Raspravu su obilježila pitanja treba li uopšte raspravljati o ovome budući da je Mesić poručio da odbija ovo priznanje, te postoji li mehanizam da natjeraju Mesića da primi ovo priznanje.

Iz Gradskog vijeća su kazali kako su uvjereni da je došlo do dezinformacija i da će 6. aprila Mesić biti u Sarajevu kada će mu uručiti ovu nagradu.


Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh