BiH

Čović i Zvizdić uručili Junckeru odgovore na Upitnik Evropske komisije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić uručili su danas u Sarajevu odgovore na Upitnik predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru.

No image - Haber.ba

Predsjedavajući Vijeć ministara BiH Denis Zvizdić ranije je izjavio da je po njemu ovo potvrda posvećenosti aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH euroatlantskom putu BiH, na čemu se proteklih 30 mjeseci vrijedno radilo.

U Upitniku Evropske komisije postavljena su 3.242 pitanja na koja je odgovaralo preko 1.100 predstavnika svih institucija u BiH, koji su bili uključeni u radne grupe i mehanizam koordinacije…

Održano je stotine radnih sastanaka, što je dovelo do odgovora na više od 20.000 stranica materijala, uključujući i 1.115 zakona i drugih akata koji su priloženi uz odgovore.

Uz odgovore institucija u BiH prevedeno je i priloženo i 170 odgovora nevladinih organizacija, kao i 5.347 odgovora građana BiH, koji su imali mogućnost da direktno odgovaraju na 35 pitanja.

Bosna i Hercegovina je 15. februara 2016. godine predala aplikaciju naše zemlje za članstvo u Evropskoj uniji. Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn uručio je 9. decembra 2016. godine predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Upitnik Evropske komisije. Ovim je Evropska komisija zvanično započela proces pripreme mišljenja o Zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, koji je predat Vijeću Evropske unije u februaru 2016. godine.

Ceremoniji predaje odgovora u Predsjedništvu BiH prisustvovali su brojni predstavnici domaćih organa vlasti, uključujući i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika, premijera FBiH Fadila Novalića i ministra finansija BiH Vjekoslava Bevande.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh